Sklady letos přilákaly rekordní investice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: PointPark, PointPark Properties,

Ještě nikdy v novodobé historii Česka nenakoupili investoři tolik tuzemských průmyslových nemovitostí jako letos. Jen do konce srpna do tohoto realitního sektoru přiteklo 685 milionů eur. To už je více než v za celý dosavadní rekordní rok 2011, vyplývá z aktuálních informací poradenské společnosti Cushman & Wakefield zveřejněných na realitní konferenci Cedem 2014.

To však zdaleka nemusí být konec letošní jízdy. „Pokud by se do konce roku podařilo uzavřít transakci s portfoliem společnosti CTP, může se uvedená částka ještě zdvojnásobit,“ uvedl Ferdinand Hlobil, šéf středoevropského průmyslového týmu v Cushman & Wakefield. CTP je největším developerem průmyslových realit v Česku.

Podle informací deníku E15 se nyní o část firmy, která disponuje zhruba 1,6 milionu metrů čtverečních, uchází zahraniční investoři. Ti chtějí vytvořit společný podnik. V českých realitách ještě nikdy nic většího na prodej nebylo.

Právě investice do takto velkých portfolií je nyní to, co investory s přebytkem peněz na účtech nejvíce táhne, řekl Troy Javaher, šéf kapitálových trhů pro střední a východní Evropu v poradenské firmě JLL.

Nákup za 523 milionů eur

Dosud největší letošní realitní obchod v Česku udělala společnost PointPark Properties. Za 523 milionů eur koupila portfolio skladů společností VGP a Tristan Capital Partners. Pokud se do konce roku neuzavře transakce s CTP, tak prvenství P3 letos v tuzemských realitách nikdo neohrozí.

Za popularitou skladů je mimo jiné sázka na pokračující expanzi či přesuny firem ze západu. „Investoři mají v Českou republiku velkou důvěru,“ uvedl na konferenci Cedem generální ředitel a spolumajitel CTP Remon Vos. Spolu s šéfem tuzemské pobočky developera Goodman Jakubem Pelikánem se Vos shodl, že základem poptávky jsou nadále výrobní firmy.

Troy Javaher: Realitní investoři sází na východ Evropy
Troy JavaherTroy Javaher | JLL Problémem realitního trhu už není nedostatek peněz. Investoři naopak chtějí nakupovat, a to nejlépe celá portfolia a platformy. Čím větší, tím lepší, říká Troy Javaher, který v poradenské společnosti JLL řídí realitní investice ve střední a východní Evropě.
E15: Co přitahuje investory do průmyslových realit?

Trh průmyslových nemovitostí je stabilní, poskytuje dobré výnosy, jsou na něm nájemci, které zvláště aktivní severoameričtí investoři znají z Ameriky. Charakter sektoru je navíc vhodný pro velké hráče, ať už ze strany private equity nebo penzijních fondů. Z druhé strany je na trzích přebytek volného kapitálu.
E15: Není ale pro tyto investory riskantní vsadit vše jen na logistiku?

Vychází z toho, že když budou vlastnit velké mezinárodní portfolio, budou mít rozumné globální vztahy s bankami a s nájemci, tak mohou riziko omezit.
E15: Jak dlouho bude ještě nájezd na sklady pokračovat?

Myslím, že nyní v tomto sektoru procházíme cyklem, který bude trvat ještě tak rok dva. Pravdou však je, že velká část industriálních portfolií už vlastnickými změnami prošla. Největší platformou, která se ještě předmětem investiční transakce nestala, je portfolio české společnosti CTP.
E15: Realitní investoři nyní letí po velkých celcích. Jsou ale taková portfolia ve střední a východní Evropě s výjimkou logistiky vůbec k mání?

Ještě nedávno znamenal pojem střední a východní Evropy jen Polsko a Prahu. Avšak uplynulo dvanáct měsíců a všechno je jinak. Pravdou však je, že například v retailu je vlastnictví buď hodně roztříštěné, nebo je v rukou dlouhodobých investorů, kteří nechtějí prodávat. Dát dohromady ucelené mezinárodní portfolio, které by se dalo prodat jako celek, není jednoduché ani v kancelářích. A když už takové kancelářské portfolio existuje, často je v rukou majitele, který nutně prodávat nemusí. Přesto se věci i v tomto sektoru začínají v posledních měsících měnit.
E15: Kdo bude nakupovat?

Ještě před třemi lety tu nebyl nikdo jiný než rakouští a němečtí investoři. To se již změnilo. Ve střední a východní Evropě je hodně aktivní také například kapitál z Řecka, Izraele nebo z Jižní Afriky. Aktivní jsou nadále i američtí investoři. Jen v poslední době mě kontaktovali čtyři velcí hráči z USA, kteří mají zájem ve střední a východní Evropě investovat.
E15: A co role lokálních hráčů?

Významnou změnou za posledních pět let je právě nástup domácích investorů. Ještě před pár lety například české fondy nešly do transakcí nad deset milionů eur. V současnosti jsou už v některých případech ochotni nakoupit za padesát milionů. To je na trhu obrovská změna.