U budoucí stanice metra D vyroste nový věžák. Majitel pozemku chce změnit územní plán

Olbrachtova Metro D

Olbrachtova Metro D Zdroj: Metroprojekt

Pozemek o rozloze přes devět tisíc metrů čtverečných s halou a administrativní budovou na Pankráci, který leží u budoucí stanice metra Olbrachtova.
Pozemek o rozloze přes devět tisíc metrů čtverečných s halou a administrativní budovou na Pankráci, který leží u budoucí stanice metra Olbrachtova.
Pozemek o rozloze přes devět tisíc metrů čtverečných s halou a administrativní budovou na Pankráci, který leží u budoucí stanice metra Olbrachtova.
4
Fotogalerie

Majitel jednoho z nejlukrativnějších pozemků v Praze, který se nachází hned u výstupu z budoucí stanice metra D Olbrachtova, vybral v architektonické soutěži pět zahraničních studií. Finalisté teď rozpracují své návrhy výškové dominanty, kterou společnost Velska chystá u křížení ulic Jeremenkova a Na Strži.

Parcely s plochou necelého hektaru loni Velska, kterou založili investoři s ruskými kořeny, vydražila za 497 milionů korun, což byla rekordní částka v tuzemských on-line dražbách. Na trojúhelníkovém pozemku plánuje Velska projekt s byty, kancelářemi a službami.

„Svá portfolia zaslalo více než sedmdesát zájemců,“ uvedl předseda poroty, architekt Radek Kolařík. Podobu nové budovy u metra určí jeden z pětice finalistů: nizozemské studio Benthem Crouwel Architects, britské Fletcher Priest Architects, rakouské querkraft architekten, dánské Tham & Videgårds nebo ruský atelier UNK architects.

Zhruba polovinu novostavby mají podle představ investora zaujímat nájemní byty a přibližně třetinu kanceláře. V současné době tady lze vybudovat 19 tisíc metrů čtverečních hrubých podlažních ploch. Na pozemku už léta stojí autoservis a malá kancelářská budova. Developer dopředu počítá s tím, že bude žádat o změnu územního plánu.

„Cílem soutěže je v první řadě připravit podklad pro změnu územního plánu, který zohlední novou stanici metra D jako lokální centrum. Věříme, že vznikne dominantní stavba vysoké architektonické úrovně,“ stojí v zadání soutěžních podmínek. Do jaké výšky plánuje svoji dominantu hnát, to zatím Velska nechce specifikovat.

12 pater a víc

„V současné chvíli víme, že budeme realizovat proces změny územního plánu a z toho důvodu jsme neuváděli specifické rozlohy projektu. Cílem je najít řešení, které bude brát v potaz sousední objekty, které jsou na jedné straně vysoké 12 a více pater a na straně druhé jsou domy menší,“ sdělil s odkazem na soutěžní podmínky ředitel Velsky Tomáš Fencl. 

Nejvyšší sousední budovou je 12patrový hotel Occidental Praha, dříve Barceló, který vznikl přestavbou někdejší ubytovny Armabetonu z konce 70. let. U budoucího výstupu z metra začíná sídliště Antala Staška, v nejbližším sousedství pozemku Velsky je zástavba rodinných domů a starší čtyřpatrové bytové domy. Návrh chystaného Metropolitního plánu zatím v lokalitě počítá s výstavbou maximálně 12podlažní budovy.

„Architektonické kanceláře v červnu prodiskutují s porotou své rozpracované návrhy, které pak na posledním workshopu v září odprezentují ve finální podobě. Vyhlášení výsledků je plánováno na říjen,“ upřesnil jednatel Velsky Oleg Čeremisin, absolvent Mechanicko-matematické fakulty na moskevské univerzitě a britské Cardiff Business School.

Developer by chtěl na základě vítězného návrhu ještě letos zahájit projekční práce a požádat o změnu územního plánu. Výstavbu plánuje na roky 2025 až 2027. Celý objekt pak chce dlouhodobě držet ve svém majetku a pronajímat jednotlivým nájemcům.

Mezinárodní porota

Zatímco někteří developeři pořádají architektonické workshopy s volnějšími pravidly, Velska se pustila do soutěže podle regulí České komory architektů. Porota má mezinárodní složení, členy jsou bývalá hlavní architektka města Kodaně Tina Saaby a švýcarský architekt Pascal Müller, který se zabývá návrhy multifunkčních budov či družstevního bydlení.

Nejasná struktura Velsky

Převážně rodinný podnik Čeremisinových působí v Česku od roku 2008. Za sebou má celkem tři dokončené projekty, všechny v lokalitě Michle a Krče. U stanice metra Budějovická postavil v roce 2013 administrativní budovu Tetris, o čtyři roky později přibyly kancelářský objekt Prime Pankrác a rezidence 4U Living se 54 byty.

Jako majitelé firmy Velska jsou v obchodním rejstříku uvedené společnosti Nevezedek Limited a Carley Invest. Nevezedek je, jako takzvaná spící neboli neaktivní firma, registrovaná ve Velké Británii. Carley Invest má registraci ve středoamerickém státě Belize, který platí za jeden z nejanonymnějších daňových rájů. Kdo jsou koncoví vlastníci firem ovládajících společnost Velska, už z veřejných databází dohledat nelze.