V Praze přibývá volných kanceláří. Pronajímatelé se přesto chystají zdražovat

Neobsazených kancelářských prostor je v Praze přes osm procent

Neobsazených kancelářských prostor je v Praze přes osm procent Zdroj: Cushman Wakefield

Kancelářský trh se zvolna oklepává z covidové pandemie. I když poptávka po pronájmech meziročně stoupla o desítky procent, největší obchody se týkají hlavně obnovení dosavadních nájemních smluv. Množství volných kancelářských prostor v Praze mírně roste a přehouplo se přes osm procent. Navzdory tomu realitní poradci očekávají, že nájemné v nejbližší době podraží.

„Důvodem je, že developeři, kteří nemají zasmluvněné ceny výstavby, jsou nuceni zvyšovat požadované nájemné, aby projekt finančně vycházel. V tomto směru cítíme, že je tento rok, co se týče nejvyššího dosahovaného nájemného, zlomový,“ míní Iva Dřízhalová z mezinárodní poradenské společnosti JLL.

Podle sdružení realitních poradců Prague Research Forum stoupla v prvním kvartálu letošního roku míra neobsazenosti o šest desetin na 8,4 procenta.

Bytová krize v Česku: Proč jsou byty a nájmy tak drahé

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub

„Je možné, že mezi nájemci převažuje tendence k zefektivnění kanceláří spojená s redukcí plochy nad apetitem nově příchozích a expandujících firem. Další vývoj ukáže, zda redukce ploch způsobená zaváděním nových způsobů práce společně s plánovanou novou výstavbou zvýší neobsazenost, která se bude blížit dvouciferné hranici,“ vysvětluje další expert JLL Petr Kareš.

Nejmenší podíl prázdných moderních kanceláří byl na pražském trhu před čtyřmi lety, kdy dosahoval pouhých pěti procent. Tehdy se nejvyšší nájemné v centru města pohybovalo mezi 21 až 22 eury za metr čtvereční. Dnes podle Prague Research Fora dosahuje 24 až 24,5 eura.

Jak moc developeři v pandemické době utlumili výstavbu, ukazuje opět srovnání s ne tak vzdáleným obdobím hojnosti. Na začátku roku 2019 bylo ve výstavbě 349 tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor. Aktuálně je to 183 tisíc metrů čtverečních.

Jak uvádí Prague Research Forum, letos má být dokončeno pouze 77 tisíc metrů čtverečních kanceláří. V prvním čtvrtletí byla zkolaudována jedna administrativní budova, a to Harfa Business Center B v Praze 9, jejímž developerem je skupina Kaprain.

Oživení výstavby očekává JLL až v roce 2023, kdy budou dokončeny větší kancelářské projekty jako Port 7 v Holešovicích od Skansky nebo první fáze Masaryčky a Nová Waltrovka v Jinonicích, jejichž developerem je společnost Penta Real Estate. Právě Penta je jedním z mála investorů, kteří jsou i v nejisté době ochotni stavět budovy spekulativně, tedy bez předem sjednaného nájemce.