Ve Vídni vyroste nejvyšší mrakodrap ze dřeva

Největší výšková stavba ze dřeva na světě bude brzy stát ve Vídni. Mrakodrap o výšce 84 metrů vyroste ve čtvrti Seestadt Aspern. Projekt se chlubí vysokou úrovní ekologického stavitelství.

Do svých čtyřiadvaceti pater projekt nazvaný „HoHo“ zakomponuje čtyřhvězdičkový hotel, apartmánové bydlení, restaurace, wellnes centrum, ale také kanceláře. Náklady na stavbu se mají podle odhadů vyšplhat na 65 milionů eur, což budovu řadí mezi průměrně drahé. Stavba by měla být dokončena v roce 2017.

Stavba má vynikat zejména na úrovni ekologického stavitelství. Stavitelé slibují stavební emise až o 76 procent nižší, než když by využívali konvenčních materiálů (ocele či betonu). Stavba má mít úsporu na emisích až 2800 tun oxidu uhličitého.

Větší starosti ale dělá projekt místnímu odboru požární bezpečnosti. „Podle určitých kritérií je užití stavební překližky z požárního hlediska bezpečnější než třeba ocelová konstrukce. Ale v Evropě s tím dosud nemáme osobní zkušenosti,“ uvedl tiskový mluvčí vídeňského odboru požární bezpečnosti Christian Wegner.

O dřevěné stavby je zájem

Konvenční architektura s využitím nekonvenčních materiálů vyvolává ve světě velký zájem. Dřevo jako „alternativní“ materiál vede. Kromě šetrnosti k životnímu prostředí bodují dřevěné konstrukce například tím, že slibují větší odolnost vůči zemětřesením.

Dřevěné stavby začínají přitahovat velké investory. Americké ministerstvo zemědělství investovalo do vývoje dřevěných materiálů dva miliony dolarů a globální projekční kancelář Skidmore, Owings and Merrill představila studii dřevěné budovy o 42 patrech. V norském Bergenu se právě staví čtrnáctipatrový dřevěný dům a další podobná stavba roste ve městě Dornbirn na západě Rakouska.

Ještě dále jsou v novozélandském městě Christchurch, které před necelými čtyřmi lety zpustošila ničivá zemětřesení. Při probíhající obnově města se do popředí jako stavební materiál dostalo dřevo, a to díky své odolnosti vůči otřesům.