Vítkova CPI smí ovládnout rakouskou Immofinanz, rozhodl i slovenský antimonopolní úřad

Bubenská 1, nedávno zrekonstruovaná historická stavba v majetku CPI

Bubenská 1, nedávno zrekonstruovaná historická stavba v majetku CPI Zdroj: CPI

Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) povolil společnosti CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka převzít rakouskou realitní firmu Immofinanz. Vítkův podnik měl v lednu v Immofinanz podíl 35,5 procenta a později oznámil, že jej zvýšil. CPI zároveň oznámila, že loni zvýšila provozní zisk o více než šest procent na 360 milionů eur.

CPI Property na konci ledna oznámila, že podepsala smlouvu o nákupu dalších 12,69 procenta akcií Immofinanz. To znamená zvýšení jejího podílu v rakouské společnosti na 48,18 procenta. Slovenský úřad ale posuzoval úplné převzetí realitní firmy, které nyní povolil. Podobně dříve postupoval i český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který spojení podniků rovněž schválil.

CPIPG a Immofinanz podnikají také na Slovensku. CPIPG v zemi působí v oblasti pronájmu obchodních prostor, Immofinanz například pronajímá kancelářské prostory a v Bratislavě ji patří také nákupní centrum Vivo!

Čistý příjem CPI z obchodních činností se zvýšil zhruba o 11 procent na 384 milionů eur. Čistý příjem z pronájmů se zásluhou akvizic zvýšil o sedm procent na 363 milionů eur, bez akvizic by růst činil 3,3 procenta. Výrazně vyšší je hodnota nemovitostního portfolia, která vzrostla o 27 procent na 13,1 miliardy eur, informovala firma.

Objem zajištěného dluhu se na celkovém zadlužení do konce roku snížil na 27 procent, zatímco na konci roku předchozího činil 29 procent.

Vítek je většinovým vlastníkem CPI Property s podílem více než 87 procent. Firma vlastní nemovitosti v České republice, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, ve Švýcarsku, dále ve Francii, Rumunsku, Rusku a Británii. Vítek je podle časopisu Forbes jedním z osmi českých dolarových miliardářů.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Firma teď usiluje o převzetí rakouské realitní společnosti Immofinanz.