Růst průmyslu v říjnu zpomalil, tradičně ho drží výroba automobilů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Průmysl, tahoun tuzemské ekonomiky, je stále v dobré kondici, i když v říjnu zpomalil růst na 3,2 procenta. Na růstu výroby se podílela zejména produkce aut a energií, produkce naopak klesla těžařům. Zpomalil i růst tržeb a hodnoty nových zakázek. Analytici očekávali lepší čísla.

V září si průmyslová výroba meziročně polepšila o 8,5 procenta, což je revidovaný údaj. Proti srpnu ale výroba klesla o pět desetin procenta.

Nejvíce k říjnovému růstu tradičně přispěla výroba aut, i když ubrala na tempu. Automobilkám se zvýšila produkce meziročně o 9,9 procenta, v září růst činil téměř 12 procent. „Znovu hlavní roli sehrály automobilky se svojí novou modelovou ofenzívou,“ shrnuje výsledky analytik Petr Dufek z ČSOB.

Zpomalení výroby zaznamenaly také energetické firmy a teplárny, a to z téměř 15 procent na 3,6 procenta. Naopak vysloveně se nedařilo těžařům, těm produkce klesla meziročně o 5,6 procenta. S útlumem výroby se potýkali také výrobci strojů (pokles o 1,5 procenta) a zpracovatelé dřeva (pět procent).

„Ke slabšímu výsledku zřejmě pomohly i kalendářní efekty, kdy úterní svátek (28 října - pozn. red.) svádí k výběru dovolené. Trh počítal s meziročním růstem o 4,1 procenta,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Žádné drama se ovšem nekoná, podle Brožky je růstový trend průmyslu jasně patrný.

„Neviděl bych to nějak černě. Je to spíše důsledek silných zářijových čísel,“ vysvětlil ekonom Miroslav Novák z Akcenta.

Rožumberský: Průmysl je v dobré kondici, ale závislý na autech

„Přestože v říjnu zaostal mírně za odhady, potvrzuje český průmysl svoji odolnost vůči ekonomickému zpomalení v eurozóně,“ komentuje výsledky analytik Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. Nicméně upozorňuje, že další vývoj průmyslu v příštím roce bude „do značné míry závislý na udržitelnosti současného boomu ve výrobě aut“.

„Vzhledem k možnému ochlazování poptávky po automobilech v Evropské unii, který indikují některé předstihové ukazatele a vzhledem k pokračujícímu spíše nepříznivému ekonomickému vývoji v Německu a eurozóně nelze hodnotit vyhlídky tuzemského průmyslu zářně. Zářijová čísla se zřejmě jen tak opakovat nebudou,“ uvedl analytik Lukáš Kovanda z Roklen24.

Průmyslová produkce (meziroční změny)Průmyslová produkce (meziroční změny)Průmyslová produkce (meziroční změny) | CSU

Tržby průmyslu drží především export

Průmyslníci v říjnu utržili o 8,9 procenta více než loni. K tomu jim dopomohl především vývoz - tržby z exportu se zvedly o 17,2 procenta, zatímco domácí tržby pouze o dvě desetiny procenta.

Hodnota nových zakázek v říjnu meziročně stoupla o 8,3 procenta, což je proti zářijovým 15,1 procenta pomalejší růst. I tady se na růstu výrazněji podepsalo zahraničí a výrobci aut.

„I když nejnovější výsledek z průmyslu lehce zaostal za očekáváním, nové zakázky slibují růst i pro další měsíce. Hlavní zásluhu mají opět automobilky následované elektronikou a výrobou kovových výrobků,“ uvádí Dufek.

Růst ekonomiky vytváří nová pracovní místa, mzdy ale příliš nezvyšuje