Schodek řeckého rozpočtu se vymkl odhadům Bruselu. Měl být o polovinu nižší

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Řecká vláda loni hospodařila s celkovým rozpočtovým schodkem ve výši 3,5 procenta výkonu ekonomiky, což je více, než byly původní předpoklady, vyplývá z prvního odhadu řeckého statistického úřadu. Poměr řeckého veřejného dluhu k výkonu ekonomiky loni vzrostl.

Předchozí řecká konzervativní vláda předpokládala, že celkový loňský rozpočtový schodek dosáhne 1,3 procenta HDP. Evropská komise počítala s výší 1,6 procenta HDP.

Celkový rozpočtový schodek je vypočítán podle nových evropských účetních standardů. Zahrnuje hospodaření ústřední vlády, místních samospráv, systém důchodového a sociálního zabezpečení a splátky dluhu. V primárním rozpočtu, který nezahrnuje splátky dluhů, země loni dosáhla přebytku 0,4 procenta HDP, ukázaly odhady.

Premiér nové radikálně levicové vlády Alexis Tsipras již dříve uvedl, že zemi se nepodaří dosáhnout slíbené úrovně přebytku za loňský rok ve výši 1,5 procenta, na kterém se země dohodla s mezinárodními věřiteli, to je s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Související oficiální data ale zatím zveřejněna nebyla, upozorňuje agentura Reuters.

Veřejný dluh Řecka loni v absolutním vyjádření klesl, a to na 317,1 miliardy eur z 319,17 miliardy eur v roce 2013. Ve vztahu k hrubému domácímu produktu se ale zvýšil. Dosáhl 177,1 procenta po předloňských 175 procentech.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od Evropské unie a MMF dostalo ve dvou kolech slíbeno celkem 240 miliard eur (asi 6,6 bilionu korun). Druhý záchranný program eurozóna Řecku v únoru prodloužila o čtyři měsíce, výplatu zbývajících peněz nicméně pozastavila, a to až do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

Předešlé řecké vlády se s věřiteli dohodly, že země bude mít letos primární rozpočtový přebytek ve výši tří procent HDP. Tsiprasova vláda se snaží vyjednat snížení tohoto závazku, aby získala peníze na plnění svých předvolebních slibů.