Schodek rozpočtu bude 100 miliard, rozhodla vláda

premiér Bohuslav Sobotka

premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Stát by měl v příštím roce hospodařit s deficitem 100 miliard korun. Návrh státního rozpočtu dnes schválila vláda. Kabinet zároveň rozhodl o zvýšení platů státních zaměstnanců už od letošního listopadu, nikoli až od začátku příštího roku. Rozpočet počítá mimo jiné se snížením DPH na léky, knihy a dětskou výživu na deset procent. Návrh projedná Sněmovna a musí ho podepsat prezident.

Vláda schválila v souvislosti s rozpočtem na příští rok i změny v letošním rozpočtu, podle kterých se platy státních zaměstnanců zvýší od listopadu o 3,5 procenta. „Je to díky tomu, že tato vláda se chovala úsporně a je tam necelá jedna miliarda, která je potřeba na to navýšení pro listopad a prosinec, a ta je z takzvaných nespotřebovaných výdajů,“ řekla ministryně práce Michaela Marksová Tominová.

Více peněz dostalo ministerstvo spravedlnosti, platy všem bezpečnostním složkám by tak měly stoupnout o pět procent.

„Vzhledem k tomu, že se letošní státní rozpočet vyvíjí velmi uspokojivě a dosáhneme výrazně nižšího schodku rozpočtu, než stát původně plánoval, rozhodli jsme se zlepšit odměňování zaměstnanců veřejného sektoru už v letošním roce. Jde o jedno z prorůstových opatření vlády, které směřuje k podpoře vyšší spotřeby domácností,“ uvedl premiér.

Letošní schodek bude ve výši 90 miliard

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Sobotka i ministr financí Andrej Babiš (ANO) již ale uvedli, že schodek bude zhruba 90 miliard korun.

Ministerstvo financí v rozpočtu na příští rok počítá s celkovými výdaji 1,219 bilionu korun a příjmy 1,119 bilionu korun. Daňové příjmy včetně sociálního a zdravotního pojištění by měly činit 975,6 miliardy Kč. To je o 3,2 procenta více než v letošním rozpočtu. Povinné výdaje rozpočtu vyplývající ze zákonů a smluv, tzv. mandatorní výdaje, by měly příští rok stoupnout o 1,6 procenta na 714,7 miliardy korun.

Končí zdravotnické poplatky, daňové slevy rostou

Rozpočet, který byl podle Marksové schválen jednomyslně, dále počítá se zrušením zdravotnických poplatků, zvýšením daňových slev na druhé a další dítě či zvýšením důchodů v průměru o 200 korun. Zákony, které s těmito plány vlády počítají, projednává nyní Sněmovna. Stát bude platit i vyšší odvody zdravotního pojištění za děti, důchodce, studenty či nezaměstnané.

Rozpočet byl schválen zhruba za půl hodiny od začátku jednání. Někteří ministři na zasedání podle Marksové ještě připomínali své další požadavky na rozpočet. „Asi každý z nás tam má ještě nějaké sumy, které by rád získal, ale v podstatě všichni víme, co je realistické,“ poznamenala ministryně.

Výdaje porostou nejvíce na místním rozvoji

Největší meziroční růst výdajů na příští rok má mít ministerstvo pro místní rozvoj, a to o téměř 26 procent na 14,7 miliardy korun. Největší pokles příjmů je navržen pro ministerstvo životního prostředí, a to téměř o 28 procent na 9,4 miliardy korun. V souhrnu dostane ve srovnání s letoškem přidáno většina kapitol rozpočtu. Pouze 14 z celkových 42 dostane zřejmě méně peněz.

Podle předkládací zprávy byly výdaje i příjmy rozpočtu ve srovnání s původním červnovým návrhem zvýšeny o 95,7 miliardy korun. Z toho 88,7 miliardy korun činí peníze z EU. Dále MF navýšilo příjmy, mimo jiné z daní, o sedm miliard korun, a o stejnou částku i výdaje.

Souhrnné údaje bilance státního rozpočtu v letech 2011 až 2015 (v mld. korun)
2012 skutečnost2013 skutečnost2014 schválený rozpočet2015 návrh
Příjmy státního rozpočtu1051,41091,91099,31118,5
Výdaje státního rozpočtu1152,41173,21211,31218,5
Saldo- 101- 81,3- 112- 100

Největší výdaje, téměř polovinu celkových, bude mít tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí. U něj MF počítá s více než 533 miliardami korun. To je nárůst proti proti letošnímu roku o 1,5 procenta.

Deficit veřejných financí by se měl i příští rok udržet pod požadovanou tříprocentní hranicí. Podle odhadů ministerstva financní by měl příští rok deficit veřejných financí stoupnout na 2,3 procenta.

Pavel Páral: Babiš už ví, ale pořád jenom mluví