Slovenská ekonomika udržela tempo růstu

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Ve třetím čtvrtletí slovenská ekonomika po očištění o sezonní vlivy stoupla proti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta. Stejným tempem rostla i v předchozím kvartálu. Slovenský statistický úřad tak potvrdil svůj dřívější odhad. V meziročním srovnání exportně orientované slovenské hospodářství ve třetím čtvrtletí zpomalilo tempo růstu na 2,4 procenta z 2,6 procenta ve druhém kvartálu.

Ekonomický růst země přispěl k dalšímu snižování nezaměstnanosti, která je od propuknutí globální ekonomické krize jedním z největších problémů Slovenska. Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí klesla na 12,9 procenta, zatímco v předchozím čtvrtletí dosáhla 13,2 procenta.

Průměrná mzda na Slovensku ve sledovaném období vzrostla meziročně o 4,2 procenta na 837 eur (zhruba 23 100 Kč). Vzhledem k deflaci reálná mzda vzrostla o 4,3 procenta. To znamená, že Slováci si za svůj výdělek mohou koupit více zboží a služeb než v minulosti.

Slovenské ministerstvo financí v poslední prognóze z letošního září ponechalo odhad růstu domácí ekonomiky na tento rok na 2,4 procenta. Pro příští rok úřad ale snížil výhled hospodářského růstu země na 2,6 procenta z předchozích tří procent. Důvodem byly hlavně očekávané negativní dopady obchodních sankcí, které na sebe vzájemně uvalily Evropská unie a Rusko jako reakci na konflikt na Ukrajině.

Vývoj slovenského HDP:Slovenské HDPSlovenské HDP | www.tradingeconomics.com