Studená zima zchladila i americkou ekonomiku. Ta je na nule

USA letos zažily nezvykle tuhou zimu

USA letos zažily nezvykle tuhou zimu Zdroj: ctk

Ekonomika Spojených států v letošním prvním čtvrtletí výrazně zpomalila. Zatímco v předchozích třech měsících růst činil 2,6 procenta, na začátku roku dosáhl jen 0,1 procenta. Americká centrální banka Fed bude přesto nadále pokračovat v omezování podpory ekonomiky.

Ekonomickou aktivitu v USA zasáhla mimořádně chladná zima. Hospodářský růst tak byl nejpomalejší od konce roku 2012. Výrazně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 1,2 procenta.

Rychlý odhad amerického ministerstva obchodu neupřesňuje, jak velký dopad mělo v prvním čtvrtletí na vývoj ekonomiky nepříznivé počasí. Ekonomové však odhadují, že mohlo snížit tempo hospodářského růstu až o 1,4 procentního bodu. Většina ekonomů počítá ve druhém čtvrtletí se zrychlením tempa růstu.

Čerstvý oficiální odhad HDP za první kvartál přišel jen několik hodin před závěrem dvoudenního měnového zasedání americké centrální banky. Ta ale přesto rozhodla o očekávaném omezování své podpůrné měnové politiky. Nákupy dluhopisů, které mají stimulovat ekonomický růst, se sníží o dalších deset miliard dolarů (198 miliard korun) na 45 miliard dolarů měsíčně. Fed snížil nákupu dluhopisů již počtvrté.

Asociace ADP zároveň oznámila, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v dubnu vytvořili 220 tisíc nových pracovních míst, což je nejvíce od listopadu. Údaj ADP bývá sledován jako předzvěst širší zprávy ministerstva práce o tvorbě pracovních míst a nezaměstnanosti, která vyjde v pátek a zahrnuje vedle soukromého i veřejný sektor.