Akcie Googlu poprvé překonaly hranici 800 dolarů

Google, ilustrační foto

Google, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Investoři znovu začali věřit, že je Google schopný stabilně zvyšovat zisk díky svému dominantnímu postavení na trhu internetového vyhledávání a důležitému postavení na trhu s mobilními přístroji. Proto cena akcií posílila.

Cena akcií internetové společnosti Google dnes poprvé překonala hranici 800 dolarů (15 200 korun). Prolomení hranice 800 dolarů přichází více než pět let poté, co Google překročil cenu 700 dolarů za akcii. To bylo v říjnu 2007 a nedlouho poté se ekonomika dostala do nejhorší recese od druhé světové války a akcie Google se dostaly do problémů, které vedly ke změně vedení firmy. Od dubna 2011, kdy v čele společnosti stanul spoluzakladatel Larry Page, akcie stouply o 35 procent.

Pětiletý vývoj ceny akcií společnosti Google

Pětiletý vývoj ceny akcií GooglePětiletý vývoj ceny akcií Google | Patria.cz

Google vstoupil na burzu v srpnu 2004. Cena akcií pro primární nabídku byla stanovena na 85 dolarů a akcie se nikdy pod tuto úroveň nedostaly. Od překonaní hranice 700 dolarů se cena propadla nejníže na konci roku 2008, kdy činila 247,30 dolaru. Současná tržní kapitalizace firmy činí více než 260 miliard dolarů.

Analytici věří, že akcie Google budou v dalších letech nadále růst. Důvodů je hned několik. Jeho internetový vyhledávač zůstává centrem největší internetové marketingové sítě, jeho stránky YouTube lákají stále více inzerentů a jeho software Android používá více než 600 milionů chytrých telefonů a tabletů, což zvyšuje prostor pro další prodej reklamy.