Americká IT firma Quest včetně vývojového centra v Ostravě mění za 120 miliard majitele

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Na globálním softwarovém trhu dojde k transakci se zajímavou českou stopou. Fond Clearlake Capital za 5,4 miliardy dolarů od Francisco Partners a Elliott Management kupuje americkou společnost Quest Software. Ta v roce 2006 získala ostravskou firmu Charonware a na tomto základě v bývalém hornickém městě postavila vývojové centrum.

Charonware v roce 2000 založili ve sklepě pod jednou ostravskou pizzerií David Fux a Radim Kunz. Začali rozvíjet prototyp technologie pro práci s počítačovými databázemi. S minimálními náklady se jim ho zejména přes internet dařilo prodávat do celého světa. V roce 2006 souhlasili s prodejem do rukou Quest Software, který Charonware začlenil do své stěžejní databázové nabídky Toad.

Následně se Češi dostali pod křídla giganta Dell, který Quest v roce 2012 koupil za 2,4 miliardy dolarů. Dell se tehdy snažil budovat novou softwarovou divizi.

Zakladatel a výkonný ředitel Michael Dell se ale nakonec rozhodl stáhnout podnik z burzy a následně za 67 miliard dolarů koupil firmu EMC a majoritu VMware. Obě akce byly z velké části financovány půjčkami, došlo také k rozprodávání portfolia Dellu včetně Questu. Francisco Partners a Elliott Management získaly Quest v roce 2016 za zhruba miliardu dolarů.

Za éry původního Questu a Dellu se v Ostravě investovalo a někdejší Charonware se rozrostl na desítky lidí. „Prokázali jsme, že v Česku je technická kvalita. Odevzdávali jsme produkt ve špičkové kvalitě,“ uvedl David Fux, který už z Questu odešel.

Po prodeji Questu do rukou Francisco Partners a Elliott Management došlo k postupnému úpadku aktivit v Ostravě a odchodu mnohých zaměstnanců. Skrze celou firmu se rozjely vlny propouštění. Zaměstnanci se mimo záznam vyjadřují o „údržbovém chodu“ a vytváření naoko dobrých hospodářských výsledků čísel skrze propouštění a úspory. Quest situaci nekomentuje.