Dal vzniknout PayPalu, včas investoval do Facebooku. Teď vede Thiel na burzu Palantir

Peter Thiel získal jmění mimo jiné prodejem svého podílu v PayPalu a díky brzké investici do Facebooku.

Peter Thiel získal jmění mimo jiné prodejem svého podílu v PayPalu a díky brzké investici do Facebooku. Zdroj: Wikimedia

Peter Thiel se v roce 2003 stal spoluzakladatelem Palantir Technologies. Je rovněž spoluzakladatel platební společnosti PayPal a členem správní rady Facebooku.
Palantír, tajemný kámen ze světa Pána prstenů a inspirace pro jednu z Thielových společností.
Elon Musk stál spolu s Peterem Thielem u zrodu platební služby PayPal.
Thiel ve Facebooku viděl příležitost hned od začátku.
Zakladatel LinkedInu, Reid Hoffman
6
Fotogalerie

Podnikatel, investor a miliardář. Jeden z nejúspěšnějších v Silicon Valley, zároveň s tím je však obestřen mnohými kontroverzemi a často neotřelými názory. Peter Thiel, seznamte se.

Thielovi rodiče se přestěhovali do USA z Německa, když byl ještě malý. Následně vystudoval filozofii a posléze také práva na Stanfordu. V průběhu studií založil noviny The Stanford Review, jejichž hlavním poznávacím znamením byla kritika politické korektnosti. Už tady se pomalu formuje Thielův nonkonformismus. 

Po studiu pracoval jako právník, obchodník s deriváty a také psal projevy pro ministra školství USA, Williama Bennetta. Nakonec se však vrátil zpátky do Kalifornie, kde cítil příležitost v tehdy rozvíjející se internetové ekonomice.

Na konci devadesátých let spoluzaložil platební službu PayPal. Mimochodem tu byl kolegou Elona Muska. PayPal roku 2002 koupila firma eBay za 1,5 miliardy dolarů. O dva roky poté měl Thiel šťastnou ruku a investoval do tehdy začínajícího Facebooku. Za 500 tisíc dolarů získal podíl okolo 10 procent. A postupně začal investovat. 

V témže roce také spoluzaložil analytickou společnost Palantir. Ta od té doby vybrala na investicích přes tři miliardy dolarů. Pro mnohé je ale ne příliš průhlednou. To značně rezonuje nyní, když Palantir oznámil ambici získat nové investory skrze úpis akcií na burze. 

Magie z Pána prstenů

Znalci Tolkienovy trilogie jistě zpozorněli, neboť Palantir je pojmenován po vševidoucích kamenech ze slavné ságy. Ty v sobě ukrývaly až magickou moc a schopnost vidět věci vzdálené v prostoru i čase.

Do Palantiru investoval také fond In-Q-Tel, který je známý svým propojením s tajnou službou CIA. Mezi klienty společnosti patří Ministerstvo obrany USA, FBI a další ozbrojené složky. Ale také Organizace spojených národů a soukromé firmy jako Ferrari, Credit Suisse či Airbus. 

Software Palantiru, Gotham, umí pomocí jména dohledat k člověku emaily, minulé i současné adresy, telefonní čísla, bankovní údaje, sociální vazby a další. Umí také mapovat pohyb vozidel jen podle poznávací značky a dopravních kamer. Vše je samozřejmě doprovázeno ujištěním, že sesbíraná data nebudou zneužita. 

To, co Googlu trvalo tři roky a Amazonu sedm, se ale zatím jinak ve všech směrech perspektivnímu a obdivovanému Palantiru nepodařilo - nedosáhl ziskovosti. Kumulovaná ztráta činí přes tři miliardy dolarů.

Když byla řeč o Pánovi prstenů, mystika z této ságy se prolíná i jinými Thielovými investicemi. Kalifornský startup Anduril (meč krále Aragorna) má aktuální valuaci bezmála dvou miliard dolarů. Má podobně tajemnou náplň činnosti jako Palantir. Vyvíjí technologie pro střežení hranic USA pomocí věží a dronů. Peníze do něj poslal kromě Thielovy investiční firmy Founders Fund třeba také prestižní americký fond Andreessen Horowitz. 

Thiel, který je také autorem několika inspirativních knih (Zero to One nebo The Diversity Myth) založil i jiný investiční fond Valar Ventures, který investuje do technologických startupů mimo USA. Opět zde odkazuje na Tolkiena a jeho Valar - vyšší božstva mytologie Středozemě.

Mistr šachu

V mládí hrál Peter Thiel šachy na soutěžní úrovni, byl dokonce jedním z nejlepších hráčů do 21 let ve Spojených státech. Roku 2007 o něm server Gawker napsal, že je gay, což později Thiel i sám potvrdil. 

Dnes dvaapadesátiletý libertarián, který drží německé a americké občanství, získal v roce 2011 také občanství Nového Zélandu. Znám je svými pravicovými názory a i tím, že jako jeden z mála byznysmenů v Silicon Valley v roce 2016 podpořil Donalda Trumpa v kandidatuře na prezidenta. 

Dle odhadů činí Thielovo jmění přes dvě miliardy dolarů. Ze zisků z podnikání pak podporuje také dobročinné projekty. Založil například nadaci, která dává mladým lidem peníze, aby raději rozjeli podnikání místo studia vysoké školy. Podle Thiela je v nepoměru, kolik vzdělání stojí a co za to nabízí.

Rozhodně se dá říct, že Thiel rád provokuje a jde proti proudu. Na ten jeho teď skrze IPO Palantiru naskočí noví investoři. Newyorská bruza cenných papírů zalistovala akcii s PLTR ve středu s kotací 7,25 dolaru za kus. To celý tento projekt oceňuje na 16 miliard dolarů. 

Že má Thiel nos na perspektivní podniky, dokázal už mnohokrát. Přes Founders Fund vložil peníze také například do Airbnb, Lyftu, Spotify či SpaceX, sám pak podpořil také kamaráda z vysoké školy Reida Hoffmana, který založil LinkedIn.