Disney nabízí za 21st Century Fox už přes 1,5 bilionu, přebíjí rivala Comcast

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Americký zábavní gigant Walt Disney zvýšil nabídku na převzetí společnosti 21st Century Fox na 71,3 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun), doposud nabízel zhruba 52,4 miliardy dolarů. Fox to oznámil v dnešní tiskové zprávě a dodal, že Disney tím překonává konkurenční nabídku telekomunikačního a mediálního konglomerátu Comcast za 65 miliard dolarů.

Společnost Disney by měla převzetím získat filmová a televizní studia, kabelové stanice a zahraniční televizní stanice z impéria mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Dohoda ale nezahrnuje kanál Fox News Channel ani televizní síť Fox. Pokud bude dohoda schválena, Disney si upevní pozici největší mediální společnosti na světě.

Nabídka Disney je částečně v hotovosti a částečně v akciích, jednu akcii Fox ohodnocuje na 38 dolarů. To je o deset dolarů více, než činila nabídka od Disney loni v prosinci. Akcionáři firmy Fox by po dokončení převzetí vlastnili v nové, sloučené společnosti 19 procent. Comcast nabízí za akcii 35 dolarů v hotovosti. Disney rovněž nabízí převzetí dluhu firmy, který činí 13,8 miliardy dolarů. To hodnotu celé transakce zvyšuje na 85,1 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

Fox uvedl, že posune termín mimořádné valné hromady akcionářů, aby majitelé akcií měli více času na zvážení nové nabídky od Disney.

Disney se snaží vyrovnat s konkurencí technologických firem v zábavním průmyslu, který prochází velkými změnami. Spotřebitelé více používají internet, kde se svou nabídkou videoslužeb expandují technologické firmy jako je Amazon a Netflix. Ty svou produkci prodávají přímo zákazníkům. Inzerenti pak následují spotřebitele.

Analytici upozorňují, že aktualizovaná nabídka od Disney by mohla být atraktivní pro Ruperta Murdocha, největšího akcionáře Foxu s podílem 17 procent. Snížila by mu totiž daň z kapitálových výnosů. Pokud by Murdoch přijal nabídku Comcastu, která je v hotovosti, musel by podle daňových expertů zaplatit daň z kapitálových výnosů v řádu několika miliard dolarů.