Francie bojuje s Amazonem, chce chránit domácí knihkupce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Ludwig-Maximilians-Universitaet in Munich

Francouzské internetové obchody s knihami nemohou dodávat zboží zdarma. Příslušný zákon schválil francouzský parlament. Podle zahraničních médií jde ale proti maloobchodnímu gigantu Amazon s cílem podpořit domácí knihkupce.

Podle ministryně kultury Aurelie Filippettiové nabídka doručování knih zdarma obchází francouzskou regulaci cen knih. Společnost Amazon prý uplatňuje „dumpingovou strategii“ ve snaze zlikvidovat konkurenci. „Jakmile získají dominantní pozici a vyhladí síť našich knihkupectví, vsadím se, že zvednou poplatky za doručování,“ opřela se do Amazonu Filippettiová na serveru CNBC.com.

Návrh zákona, který musí před vstupem v platnost ještě projít Senátem, představuje další z řady zásahu francouzského státu proti velkým americkým internetovým společnostem. Ty údajně zneužívají své tržní síly k vystrnadění konkurence, cituje stanovisko Paříže deník The Wall Street Journal.

Spor s Amazonem je pro socialistickou vládu Francoise Hollandea jen jednou z mnoha aktivit v boji za přísnější regulaci digitálních platforem a aplikací. Vláda se snaží prosadit také mezinárodní dohodu o zdanění společností jako Google nebo Facebook.

Amazon: nový zákon je diskriminační

Amazon se proti zákonu ohradil s tím, že všechna opatření, která zdražují knihy, snižují kupní sílu francouzských spotřebitelů a diskriminují kupující na internetu, uvedla BBC. Podle Amazonu největší dopad bude mít podle Amazonu na rozsah katalogu nabízeného zboží a také na malé nakladatele, pro něž internet představuje velkou část jejich podnikání.

Francouzská knihkupectví se potýkají s rostoucí konkurencí virtuálních obchodů, které mají prozatím 13 procent trhu (údaj z roku 2011), přičemž Amazon má na internetových prodejích podíl 70 procent. Vláda spolu s nakladateli v červnu spustila iniciativu v rozsahu 9 milionů euro na podporu nezávislých knihkupců. Kamenné obchody jsou na tom podle poslanců špatně kvůli vysokým nájmům, osobním nákladům a výdajům na udržování zásob.

Jakub Pelikán: Hala pro Amazon je prestižní záležitostí. Přežijeme ale i bez ní