Google by měl změnit znovu výsledky vyhledávání, požaduje Evropská komise

Google, ilustrační foto

Google, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Obava Evropské komise ze zneužívání dominantního postavení Googlu na trhu má další pokračování. Internetový gigant Evropské komisi předložil nové návrhy ústupků. Komise dnes uvedla, že návrhy od firmy přijala a nyní je vyhodnocuje. Komise už tři roky vyšetřuje údajné zneužívání jeho dominantního postavení v internetovém vyhledávání.

Americká internetová společnost Google předložila Evropské komisi nové návrhy ústupků, jimiž chce překonat obavy Bruselu ze zneužívání své dominantní pozice na trhu. Komise dnes uvedla, že návrhy od firmy přijala a nyní je vyhodnocuje. Komise už tři roky vyšetřuje Google kvůli údajnému zneužívání jeho dominantního postavení v internetovém vyhledávání k tomu, aby potlačoval konkurenci.

Dosavadní návrhy Googlu komise označila za nedostatečné a vyzvala firmu k předložení dalších. Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia o víkendu řekl, že komise by ve vyšetřování Googlu mohla dospět k rozhodnutí během následujících měsíců. Mluvčí komise Jonathan Todd k novým návrhům nic konkrétního nesdělil.

„Náš návrh pro Evropskou komisi odpovídá na čtyři oblasti jejích obav. Na urovnání případu s komisí nadále spolupracujeme,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí společnosti Al Verney.

Dosavadní ústupky jsou nedostatečné, tvrdí Evropská komise

Google již letos Evropské komisi některé ústupky nabídl, především změny v prezentování výsledků vyhledávání. Firmy, jejichž stížnosti vyšetřování Googlu odstartovaly, však nabídku Googlu označily za neadekvátní a uvedly, že její přijetí by jen potvrdilo dominanci firmy na trhu.

Evropská komise začala již v listopadu 2010 vyšetřovat, zda Google nemanipuluje s výsledky vyhledávání ve svůj prospěch a ke škodě konkurentů. Předcházely tomu stížnosti rivalů, včetně americké společnosti Microsoft a řady menších evropských internetových firem. Google má na evropském trhu internetového vyhledávání podle výzkumné firmy comScore podíl přes 80 procent.

Pokud komise dojde k závěru, že firma porušuje pravidla hospodářské soutěže, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb. Komise již v minulých letech pokutovala vysokými částkami přední americké technologické společnosti Microsoft a Intel.