IBM otevřela v Praze laboratoř umělé inteligence, technologie umí rozpoznat emoce klientů

IBM

IBM Zdroj: profimedia.cz

Technologická firma IBM otevřela v Praze laboratoř pro vývoj řešení na bázi umělé inteligence. Pracoviště Watson iLab bude dodávat řešení firmám po celé Evropě.

Tým čítající zhruba 30 lidí má na starosti testování funkčnosti originálních řešení vytvořených na základě využití nových technologií a postupů. Inovační laboratoř se specializuje na koncepty využívající umělou inteligenci v oblasti zpracování, analýzy a vyhodnocení audio, video či textových dat různého charakteru.

Jednou z výhod pracoviště Watson iLab je, že tvorbu konceptů zvládají v rekordně krátkém čase. Již během testovacího období totiž inovační laboratoř zvládla dodat koncepty více než 300 řešení stovkám zákazníků z různých oborů z celé Evropy.

"Firmy mají spousty nápadů, zrealizují ale jen mizivé procento z nich. Nemohou totiž investovat stovky milionů do výzkumu a často nemají ani kapacity či potřebné know-how. A od toho jsme tu my. Když k nám zákazník přijde s návrhem, dovedeme velmi rychle nabídnout jeho řešení," uvedl vedoucí laboratoře Martin Švík.

Klasickým příkladem využití umělé inteligence v běžné praxi jsou například chatboti na zákaznických linkách, kteří zvládnou komunikovat se zákazníkem a dokážou mu pomoci vyřešit základní problémy. Ti z Watson iLab dokonce umí podle charakteru komunikace rozpoznávat zákazníkovy emoce, což uplatnili například u chatbota, který zajišťuje první kontakt se zákazníkem u britského Vodafonu. Další koncept putoval z pražské inovační laboratoře až do Norska, kde nedávno implementovali systém, který má pomoci včas detekovat výskyt mořské vši v lososích líhních a ochránit tak ryby před napadením tímto parazitem.

IBM Česká republika má sídlo v Praze a pobočky v Brně a v Ostravě. V Brně provozuje celosvětové centrum strategických služeb. V českých zemích má IBM pobočku od roku 1932. IBM v uplynulém desetiletí přesunula svou pozornost od počítačového hardwaru k lukrativnějším službám a softwaru.