Miliardář Bezos posílá do kosmu další raketu. Dnešní start ale nakonec odložil

Vesmírná loď New Shepard po devíti měsících znovu zažehne své motory.

Vesmírná loď New Shepard po devíti měsících znovu zažehne své motory. Zdroj: Blue Origin

Jezz Bezos
Plavidlo nejbohatší člověka na světě Jeffa Bezose odstartuje z texaské základny vesmírné společnost Blue Origin, kterou miliardář vlastní.
Sedmý suborbitální let opakovatelně použitelné lodi se stane třináctou misí programu společnosti Blue Origin pojmenovaného New Shepard.
Na palubě lodi bude dvanáct balíčků nákladu včetně nástroje, jenž ověří technologie přistávání na Měsíci.
Technologie má také měřit rychlost lodi a vzdálenost od Měsíce a umožnit automatické přistání na lunárním povrchu.
8
Fotogalerie

Vesmírná loď New Shepard měla ve čtvrtek v šest hodin odpoledne našeho času po devíti měsících znovu zažehnout své motory. Plavidlo nejbohatšího člověka na světě Jeffa Bezose mělo odstartovat z texaské základny miliardářovy společnosti Blue Origin. Start byl ale krátce před startem nakonec odložen. Nový termín startu zatím nebyl stanoven.

Sedmý suborbitální let opakovatelně použitelné lodi se stane třináctou misí programu společnosti Blue Origin pojmenovaného New Shepard. Loď podle odborného serveru Space ponese dvanáct balíčků nákladu včetně nového nástroje, jenž ověří technologie pro program Artemis. Ten spadá pod vesmírnou agenturu NASA a za cíl má znovu dopravit astronauty na Měsíc a do roku 2030 na něm zbudovat obyvatelnou základnu.

„Experiment umožní vyzkoušet jak spolupracují čidla, počítače a algoritmy vyvinuté pro tento program. Technologie má také měřit rychlost lodi a vzdálenost od Měsíce a umožnit automatické přistání na lunárním povrchu,“ vysvětluje Blue Origin ve své zprávě. Přednost testované technologie spočívá v tom, že umožňuje přistávat i v místech s proměnlivým terénem například v blízkosti kráterů. To dosud možné nebylo.

Součástí nákladu bude také systém na pěstování rostlin v prostředí mikrogravitace. Další zařízení umožňuje ukotvit sondy na asteroidy. Jiná technologie předchází přehřátí elektroniky uvnitř vesmírné lodi.

New Shepard sestává z vícenásobně použitelného nosiče a kapsle, tedy modulu pro posádku. Nosič se vrací na Zemi stejně jako rakety společnosti SpaceX Elona Muska, tedy ve svislé poloze a za pomocí brzdicích zážehů motorů. Kapsli při návratu k Zemi zpomalují padáky.

Prohlédněte si fotogalerii:

V budoucnu chce Blue Origin pomocí své lodi komerčně dopravovat lidi na suborbitální dráhu. Plán se sice zřejmě blíží realizaci, ale stále se ještě nekonal klíčový zkušební start s posádkou.

Suborbitální let probíhá pod hranicí oběžné dráhy Země, což znamená, že se kosmická loď technicky ani nedostane do vesmíru. V některých případech ale může plavidlo při takovém letu hranici oběžné dráhy nakrátko překonat.

Jen na dotek vesmíru

Loď New Shepard se na svém suborbitálním letu pouze blíží hranici oběžné dráhy Země, nad kterou by už začala planetu obíhat. Kosmická loď se tak technicky ani nedostane do vesmíru, i když jeho pomyslnou hranici může nakrátko překonat. Práh vesmíru, tedy předěl mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem, určuje všeobecně přijímaná Kármánova hranice daná výškou sto kilometrů nad povrchem Země.