Německo připravuje zákon, který zpoplatní RSS

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Světovým vydavatelům se přestávají líbit agregátory. Už na počátku roku se spojily některé významné tiskové agentury včetně AP a vytvořily organizaci NewsRight, která by chtěla docílit toho, aby agregátory musely platit licenční poplatek za přebírání obsahu skrze RSS a skenováním titulní strany. Své snahy v této oblasti dotahuje i německá vláda.

Návrh novely německého autorského zákona by stejnou praxi posvětil na nejvyšší úrovni a velcí odběratelé by pak potřebovali licenci na přebírání titulků a perexů – tedy informací uvedených v RSS zdroji. O novele se začalo jednat před půl rokem, nyní se návrh dočkal hmatatelnější podoby. Podobné iniciativy vznikají i v České republice.

Agregátory a zvláště vyhledávače proti návrhu protestují a kontrují jasnými čísly. Podle Googlu jeho zpravodajský agregátor News (Zprávy Google) eviduje každou minutu 100 tisíc „kliků“, které uživatele dovedou na cílové weby. Sám Google totiž sbírá pouze titulky článků a stručný perex. Podobně argumentují i ostatní agregátory a podotýkají, že se jedná o přirozený ekosystém, který pomáhá šířit povědomí o článku konkrétního média napříč internetem.

Zpravodajským portálů naopak zřejmě vadí, že mnozí čtenáři si vystačí právě jen se stručným úvodníkem, případně si v agregátoru vyberou článek od konkurence, poněvadž mají výběr z celého mediálního spektra.