Nintendo těží z pandemie. Zisk mu zvedla více než šestinásobně

Pandemie zahnala lidi domů, což pohádkově zvýšilo zisky japonského výrobce her Nintendo.

Pandemie zahnala lidi domů, což pohádkově zvýšilo zisky japonského výrobce her Nintendo. Zdroj: Reuters

Shuntaro Furukawa, prezident japonského výrobce videoher Nintendo
Davy čekají před prezentací Nintenda na veletrhu 3E v Las Vegas.
Fanoušek konzole Nintendo Switch
4
Fotogalerie

Japonský výrobce herních konzolí a videoher Nintendo v prvním čtvrtletí svého finančního roku zvýšil čistý zisk na 106,5 miliardy jenů, zhruba 22,3 miliardy korun. Proti příchozímu zisku 16,6 miliardy jenů je to více než šestinásobný růst.

Pandemie koronaviru a požadavek, aby lidé zůstali doma, prudce zvýšil poptávku po konzolích a softwaru, sdělila firma Nintendo. Tržby se jí za tři měsíce do konce června více než zdvojnásobily na 358,1 miliardy jenů a provozní zisk vzrostl více než pětinásobně na 144,7 miliardy jenů.

Společnost uvedla, že pandemie vyvolala nedostatek některých součástek pro výrobu její konzole Switch. Problémy už ale vyřešila. Celkem firma v prvním čtvrtletí prodala 5,7 milionu konzolí Switch a 2,6 milionu kusů přenosné verze Switch Lite.

Vysoký byl zájem také o hru Animal Crossing: New Horizons, upozornila agentura Reuters. Ve čtvrtletí se této hry prodalo 10,6 milionu kopií a od března, kdy firma hru představila, to bylo 22,4 milionu kusů.

Navzdory vysokým číslům za první čtvrtletí firma nechala výhled na celý finanční rok beze změny. Čistý zisk se má snížit o 22,7 procenta na 200 miliard jenů, provozní zisk pak o 14,9 procenta na 300 miliard jenů. Tržby se podle nynějších předpokladů firmy sníží o 8,3 procenta na 1,2 bilionu jenů, uvedla agentura Kjódó.