Rychlost kabelového internetu se v červenci přiblížila optice

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Průměrná rychlost internetového připojení přes rozvody kabelové televize se v červenci přiblížila dosud nejrychlejším optickým přípojkám. Zatímco průměrná rychlost připojení po optice meziročně klesla o 17 procent na 21,4 Mbit/s, kabelový internet UPC zrychlil o 45 procent na 19,2 Mbit/s. Vyplývá to ze statistiky serveru DSL.cz.

Za poslední měsíc si průměrná rychlost připojení po kabelu připsala pět procent, naopak optické přípojky šest procent ztratily. Kabelový internet je přitom v dosahu několikanásobně více domácností. Jejich počet přesahuje 1,2 milionu.

V červenci rovněž pokračoval růst rychlosti mobilního připojení, a to o devět procent na 4,4 Mbit/s. Za nejrychlejším T-Mobilem následuje Vodafone s dvouprocentním poklesem na 3,4 Mbit/s, Telefónica naopak zrychlila o desetinu na 2,6 Mbit/s.

Rychlost přípojek přes telefonní linky pomocí technologie DSL v červenci proti červnu stagnovala na 7,3 Mbit/s, meziročně se zvýšila o dvě procenta. Pokračoval ale přechod uživatelů ADSL k rychlejší variantě VDSL. To bylo s průměrem 11 Mbit/s dvakrát tak rychlé než ADSL.

Průměrná rychlost Wi-Fi sítí byla minulý měsíc 5,9 Mbit/s. U jednotlivých poskytovatelů se pohybovala od necelých tří Mbit/s po 9,6 Mbit/s.