S platy 30 až 40 tisíc nikdo kvalitní IT zakázky vypisovat nebude, míní organizátor hackathonu

Hackathon Znamkamarada a jeho organizátor Tomáš Vondráček

Hackathon Znamkamarada a jeho organizátor Tomáš Vondráček Zdroj: Zbyněk Pecák

Iniciátor akce Tomáš Vondráček a premiér Andrej Babiš na Hackathonu ZNAMKAMARADA
Hackathon Znamkamarada a jeho organizátor Tomáš Vondráček
Michal Bláha z Hlídače státu
Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla
5
Fotogalerie

Po vlně nadšení přišly otázky. Skupina dobrovolníků během víkendového hackathonu naprogramovala informační systém elektronických vinět, za který měl stát původně dát 401 milionů. Jaké ponaučení by si měl vzít stát? V pražské Paralelní Polis debatovali vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla, iniciátor hackathonu Tomáš Vondráček či advokátka Petra Eliášová.

„Ano, zrušená soutěž na informační systém pro elektronické dálniční známky byla zpackaná. Co se týče toho, jak takovou veřejnou zakázku správně vypsat, tak stále moudřejší nejsme,“ řekl v úvodu debaty vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla. Dodal ale, že úředníci by mohli čerpat inspiraci z tendru na elektronickou evidenci tržeb (EET).

S takovým tvrzením však nesouhlasil Michal Bláha z organizace Hlídač státu. „Právní triky použité v zakázce na EET jsou podobné těm v tendru na e-viněty. Konkrétně jde o soutěžení zakázky v důvěrném režimu. To vede k omezení soutěže," popsal Bláha. Už nyní podle něj ale lze změnit některé základní principy. „Soutěžme službu, ne produkt,“ radí Bláha.

„Kvalitní zakázky ale nikdy nebudeme mít, pokud o nich rozhodují úředníci s platy 20, 30 či 40 tisíc hrubého,“ popsal zástupce iniciativy Česko.Digital Jakub Nešetřil.

Panelisté následně měli odhadnout, jaká finanční odměna čeká na nastupujícího vysokoškolsky vzdělaného IT zaměstnance na ministerstvu, který má zhruba pětiletou praxi v oboru. „Podle úrovně svých zkušeností nemohou čekat víc než 60 tisíc hrubého. Přitom dnes už lze označit některé pozice za klíčové a nabídnout uchazečům až dvojnásobek,“ sdělila advokátka Petra Eliášová.

S postojem Nešetřila souhlasil organizátor víkendového hackathonu a majitel agentury Actum Tomáš Vondráček.

„Ty peníze, to je nehoráznost. Je potřeba řešit, jak zaměstnancům dát důstojné platy. Druhá věc je nabízet jim pocit smyslu. To je něco, co je v komerční sféře strašně vzácné,“ řekl Vondráček. „Hackathon ale ukázal, že lidé se de facto dobrovolně dali dohromady, aby naprogramovali vybírání daní,“ doplnil Vondráček.

Protipól úředníků představují zkušení manažeři informačních technologií s příjmy přes 120 tisíc korun – podle účastníků debaty jde o nerovnovážné rozložení sil, kde státní aparát může uspět jen těžko.

Řešením IT zakázek má být centralizovaný úřad

Vladimír Dzurilla přislíbil do konce tohoto roku sestavit tým, který by do státní správy zavedl moderní metody řízení IT projektů a pomáhal úředníkům s jejich zadáním. Centralizovaný úřad by konzultačně pomáhal všem ministerstvům a úřadům vypisovat a řídit IT projekty. Centralizovaný úřad má vzniknout pod agenturou NAKIT a s přispěním odboru hlavního architekta eGovernmentu.