Sir Clive Sinclair odešel do binární galerie slávy. Vynalezl počítač, který definoval herní průmysl

Sir Clive Sinclair, otec počítače ZX Spectrum

Sir Clive Sinclair, otec počítače ZX Spectrum Zdroj: profimedia.cz

Sinclair 48K ZX Spectrum z roku 1982
Sir Clive Sinclair vynalezl v osmdesátých letech minulého století elektrickou tříkolku. Teď se v její technologicky dokonalejší verzi prohání jeho synovec Grant.
Clive Sinclair na snímku z roku 1977 se svou miniaturní televizí
4
Fotogalerie

Počítače Sinclair ZX Spectrum se prosadily i v socialistickém Československu. Mezi herní klenoty osmdesátkové éry patřila legendární střílečka R-Type, plošinovka Manic Miner, vesmírná akce Elite nebo vajíčko Dizzy. Barevné logo počítače ZX Spectrum platí dodnes za symbol zrodu herní scény.

Britský vynálezce Clive Sinclair, který stál u zrodu kapesní kalkulačky a přispěl k rozšíření osobních počítačů, zemřel ve čtvrtek v Londýně ve věku 81 let. Oznámila to média s odvoláním na vynálezcovu rodinu s tím, že více než deset let zápasil s rakovinou.

Mezi Sinclairovy revoluční vynálezy patřila v roce 1972 první přenosná kapesní kalkulačka. Jeho počítač ZX80, uvedený na trh v roce 1980 s cenou pod sto liber, nyní zhruba tři tisíce korun, přispěl k rozšíření domácích počítačů v Británii i jinde.

Sinclairova společnost jako první na světě prodala více než milion počítačů. Proslavil se i následující model ZX Spectrum, poznamenala agentura AFP.

Počítače ZX Spectrum patřily k těm, které formovaly herní scénu osmdesátých let. Mezi tehdejší silné hráče patřila také legendární herní zařízení, jako jsou Atari 2600, Commodore 64, Amiga 500 a Apple II. Čtveřice barev z loga ZX Spectrum patří k symbolům herní éry a dodnes je má ve znaku vlivný britský měsíčník Retrogamer.

AFP připomněla, že Sinclair ve své první firmě vyráběl svého času nejmenší tranzistorové rádio na světě, k jeho projektům patřily i digitální hodinky či první televize s plochou obrazovkou.

Ne všechny vynálezcovy nápady slavily úspěch. Tříkolka Sinclair C5 na baterie sice může být považována za průkopníka ekologické dopravy, ale v roce 1985 byla příliš drahá. Zákazníky zklamal omezený dojezd, nízká rychlost a neschopnost zdolávat kopce.

Sinclair, přezdívaný „největší britský koumák“, ještě minulý týden pracoval na svých vynálezech, „protože to rád dělal“, řekla vynálezcova dcera Belinda BBC. „Byl vynalézavý a nápaditý. Bylo to pro něj vzrušující dobrodružství, byla to jeho vášeň,“ dodala.

Ironií osudu muž, který svými počítači změnil mnoha lidem život, se svého času přiznal, že sám počítač nepoužívá. „Nerad se rozptyluji. Kdybych měl počítač, začal bych přemýšlet, že to a to bych mohl změnit, a to nechci,“ vysvětlil BBC v roce 2013.