Muskova raketa Falcon 9 vynesla do kosmu český satelit

Mise VZLU-2 vyšla na desítky milionů korun a podílelo se na ní i několik českých firem.
Satelit tvoří tři deseticentimetrové kostky, takzvané CubeSaty.
VZLU-2 má jako hlavní náklad dvojici přesných kamer, nese ale i další měřicí zařízení.
4
Fotogalerie

Je to malý krůček pro svět, ale velký pro Česko. Historicky poprvé letěl z území USA do vesmíru český satelit, poprvé to bylo na palubě rakety Falcon 9 společnosti Space X, a navíc to bude první tuzemská družice schopná přesně snímkovat Zemi. Start ve čtvrtečních 16:25 středoevropského času z floridského mysu Canaveral sledoval český vesmírný byznys i vysoké školy, které se na tvorbě satelitu nazvaného VZLUSAT-2 podílely. Drama kolem několikrát odkládaného startu trvalo až do poslední chvíle.

Přelomový start české družice se nerodil lehce. Původně měla zajišťovat její oddělení od nosné rakety americká společnost Momentus. Opakovaně však nezískala povolení ke startu od amerického regulátora Federal Aviation Administration, což způsobilo roční odklad.

Poté úkol dostala společnost Spaceflight, jenže na jejím oddělovači Sherpa-3 už po vestavbě družice nastala závada palivového systému. Musela se tedy přesměrovat k jinému oddělovači. „Díky extrémnímu nasazení odborníků se za méně než 24 hodin podařilo satelit přenést. Letí také na raketě Falcon 9 v rámci mise Transporter 3,“ popsal mluvčí Výzkumného zkušebního a leteckého ústavu (VZLU) Daniel Zeman.

Změna znamená, že se satelit nedostane do volného kosmu hned. Po výstupu do 525 kilometrů nad Zemí zůstane v oddělovači dalších sedm až patnáct dní a až poté bude na správné dráze vypuštěn. Odborníci z VZLU kvůli průtahům museli dvakrát za satelitem přijet, pokaždé kvůli dobití palubních baterií. Při druhém výjezdu také asistovali při přenosu družice od firmy Momentus k Spaceliftu a testovali funkčnost zařízení.

O to větší zadostiučinění mohou nyní mít. „VZLUSAT-2 je pro nás vstupenkou do nejvyšší ligy. Pokud v Česku zvládneme technologii pro detailní snímkování Země, dostáváme se do vyvoleného klubu několika zemí, které něco podobného ovládají. Tato technologie je samozřejmě zajímavá jak z komerčního hlediska, tak i pro bezpečnostní účely,“ shrnuje generální ředitel VZLU Josef Kašpar.

Přístroje se totiž mohou hodit v dalších, mnohem větších českých misích. Pro představu, tato vyšla na desítky milionů korun. O poznání větší rozpočet může mít první český vojenský satelit Golem, který by sloužil účelům vojenského zpravodajství, o vzniku projektu ale není kvůli rozpočtovým škrtům jasno.

VZLUSAT-2 o rozměrech 30x10x10 centimetrů má kromě hlavního nákladu, tedy dvou špičkových kamer a zařízení pro orientaci družice, na palubě rovněž rentgenový optický payload určený pro pozorování Slunce, detektor záblesků gama, senzor pro detekci odplyňování vodních par či 2DS, tedy Space Dosimetry System Demonstrator dodaný ČVUT.