Slovenská Webglobe míří do Srbska a slučuje všechny své firmy pod jedinou značku

Výkonný ředitel a předseda představenstva Webglobe Igor Strečko

Výkonný ředitel a předseda představenstva Webglobe Igor Strečko Zdroj: Webglobe

Výkonný ředitel a předseda představenstva Webglobe Igor Strečko
Výkonný ředitel a předseda představenstva Webglobe Igor Strečko
3
Fotogalerie

Slovenská technologická skupina Webglobe (dříve WY Group), která působí i v Česku, začlení veškeré své firmy a aktivity pod mateřskou značku. Zároveň oznámila, že expanduje do Srbska, kde koupila trojici hostingových společností NiNet, Eutelnet a Panet. V regionu střední a východní Evropy se tak rodí nový významný hráč mezi poskytovateli webů a digitálních služeb.

Webglobe, kterou z velké části financuje bratislavský investiční fond Sandberg Capital, doposud zastřešovala šestnáct slovenských a českých značek. Ty za loňský rok dohromady dosáhly obratu 205 milionů korun. Teď budou postupně zanikat a plně se začlení do jednotné společnosti. 

„Integrace nám umožní využít synergické efekty a uvolnit více zdrojů na produktový vývoj. Konečným výsledkem je potom širší a kvalitnější nabídka produktů a lepší technologie v pozadí,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel Webglobe Igor Strečko.

Skupina současně rozšíří působení prostřednictvím akvizice tří firem do Srbska, ale finanční podrobnosti neuvedla. „Očekáváme zajímavý vývoj srbského trhu. V této zemi je s ohledem na počet obyvatel a podniků stále velmi málo domén a webových stránek,“ vysvětluje Strečko. 

Pro srovnání, v Česku funguje přibližně 55 domén na sto firem. Na Slovensku dokonce 74, ale v Srbsku jen 27. „V případě Srbska to poskytuje velký prostor pro růst a my v této fázi chceme být na tamním trhu,“ dodává šéf Webglobe. 

Nákupní apetit slovenské společnosti tím ale nekončí. V příštích měsících a letech chce dál skupovat hostingové firmy v Česku a v dalších zemích střední a východní Evropy. Meziročně se hodlá zvětšovat přibližně o deset procent.

 „Vedle toho máme i obchodní cíle. Kromě integrování společností náš byznys i přebudováváme. Rozšiřujeme produktové portfolio a z tradičních webhostingových společností budujeme komplexní průvodce podnikatelů na jejich cestě za úspěchem v on-line světě,“ doplňuje Strečko.     

V minulosti Webglobe ještě pod názvem WY Group pohltila například české hostingové firmy Ignum, Stable.cz, Hosting90, Savana.cz nebo ONEsolution. V současné době spravuje 300 tisíc domén pro více než sto tisíc zákazníků, což z ní dělá třetího nejsilnějšího hráče v oblasti webhostingu a cloudových služeb v tuzemsku. Doma na Slovensku zaujímá druhou pozici.  

Český webhostingový trh dosahuje obratu kolem jedné miliardy korun ročně, počítáme-li pouze společnosti, které mají hosting jako hlavní činnost. Lídrem trhu je firma Wedos Internet, jež spravuje přibližně pětinu tuzemských domén. Jejím většinovým akcionářem je Josef Grill. 

Webhostingové a cloudové služby poskytují třeba také společnosti Zoner software nebo Český Webhosting. Poslední dobou do Česka proniká také konkurence ze západu. Například německá skupina Contabo v roce 2020 převzala tuzemský VSHosting.