Stát reguluje, Slovak Telekom tratí desítky milionů eur

Slovak Telekom

Slovak Telekom Zdroj: E15

Snížení poplatků za propojování telefonátů klientů konkurenčních operátorů do sítí Slovak Telekom o více než polovinu je jen jednou z desítek regulací, kterými zasáhl Slovenský telekomunikační úřad do podnikání firmy, která na Slovensku dlouho těžila ze své historicky monopolní pozice. Slovak Telekom tvrdí, že opatření regulátora už podnik připravila na výnosech o desítky milionů eur.

„Jen pro ilustraci, naoko nevýrazné snížení propojovacích poplatků z 5,51 centu na 3,18 centu znamenalo v loňském roce pokles na straně výnosů pro společnost téměř 11 milionů eur,“ říká mluvčí Slovak Telekomu Martin Vidan. „Umělé snižování výnosů nařízením stropů pro poplatky zpravidla vede ke zpomalování investic do nových technologií, respektive rozšiřování pokrytí,“ varuje firma.

Zásahem, který Slovak Telekom pocítil nejvíce, byla ale prý výrazná regulace mezinárodních volání ze strany Bruselu. V roamingu se přitom podle směrnic Evropské unie čekají pro firmu ještě černější scénáře.

Podle slov Vidana jsou regulace státu jednoduše nepřiměřené. Firmě zejména podlamuje nohy předpoklad regulátora, že si výpadky části výnosů vynahradí příjmy z jiných služeb.

Zástupci Slovenského telekomunikačního úřadu odmítají tvrzení, že by regulacemi ohrožovali kvalitu služeb koncovému klientovi. Slovenský model regulace vůči dominantní společnosti na trhu prý vyplývá z evropského vzorce, který by měl podporovat konkurenční boj v regionu. „K regulaci přistupujeme pouze tehdy, pokud si to situace na trhu vyžaduje.

Když není účinná hospodářská soutěž a na trhu působí operátor, kterému jeho postavení umožňuje chovat se nezávisle na konkurenci a uživatelích,“ říká mluvčí Slovenského telekomunikačního úřadu Roman Vavro. Naráží přitom na fakt, že Slovak Telekom jako operátor, který přišel na trh jako průkopník, zdědil velkou část již vybudovaných infrastruktur. Vůči následně příchozí konkurenci tak mohl bojovat širokou klientskou základnou a podmínkami používání své sítě.

Regulátor chce omezit Slovak Telecom

Autor je spolupracovníkem redakce