Za drahá data může malá konkurence, zjistil ČTÚ. Analýzu pošle do Bruselu

Mobilní data

Mobilní data Zdroj: profimedia.cz

Ceníkové ceny za mobilní datové služby pro rezidenty jsou na českém trhu vyšší, než jaké by byly na trhu s plně rozvinutou konkurencí. Konstatuje to analýza Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), která prošla připomínkovým řízením a regulátor jí odešle k notifikaci Evropské komisi.

ČTÚ v analýze uvedl, že mobilní trh v Česku není plně konkurenční, protože operátoři jednají v tzv. tiché shodě. K tomu podle úřadu přispívá fakt, že soutěž se odehrává u neveřejných slev, a nikoliv plošně v ceníkových cenách. Operátoři to v připomínkách odmítli.

Samotný vysoký počet virtuálních operátorů na trhu bez ohledu na zhodnocení jejich možnosti přinášet nové nabídky zákazníkům rozhodně není vypovídající a je tedy do jisté míry pouze zdánlivým znakem konkurenčního prostředí, uvedl dál ČTÚ. Rovněž nízký objem přenesených čísel - ročně přibližně tři procenta celkového počtu SIM karet - nasvědčuje relativně malé dynamice trhu, dodal mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Vysoké ceny za mobilní data v České republice v minulosti kritizovali vládní i opoziční politici. Konkurenci, která by ceny snížila, má pomoci vstup čtvrtého mobilního operátora v podzimní aukci kmitočtů pro 5G nebo zákonné zkrácení doby pro přenesení mobilního čísla.

ČTÚ dodal, že na základě výsledků analýzy by po schválení dokumentu na úrovni EU mohl rozhodnout o regulaci českého trhu. Její konkrétní podobu ale neuvedl. Většina zemí unie ale mobilní trh nereguluje. V Česku působí tři klasičtí mobilní operátoři - O2, T-Mobil a Vodafone.

ČTÚ se koncem letošního března stal terčem kritiky ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO). Premiér uvedl, že ČTÚ musí více využívat své kompetence k nápravě situace na trhu s mobilními službami. S vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou se Babiš shodl na potřebě větší regulace, která by měla podle premiéra zvýšit konkurenci a snížit ceny mobilních služeb pro spotřebitele.