Vlastník T-Mobilu přehodnotí výběr dodavatelů, obává se o bezpečnost zařízení z Číny

T-Mobile

T-Mobile Zdroj: Profimedia.cz

Německá telekomunikační skupina Deutsche Telekom se rozhodla přezkoumat svou strategii ve výběru dodavatelů vybavení pro telekomunikační sítě. Přiměla ji k tomu debata o bezpečnosti síťového zařízení z Číny, kterou bere „velmi vážně“. Oznámení přichází poté, co někteří spojenci z USA kvůli obavám o národní bezpečnost vyřadili ze svých dodavatelů čínskou firmu Huawei. V Deutsche Telekom vlastní téměř třetinu stát a do skupiny patří také český mobilní operátor T-Mobile.

„Deutsche Telekom bere vážně celosvětovou diskusi o bezpečnosti síťového zařízení od čínských prodejců,“ uvedla firma na dotaz agentury Reuters. V rámci své strategie firma využívá více dodavatelů, především firmy Ericsson, Nokia, Cisco a Huawei. „Přesto přehodnocujeme naši strategii nákupu,“ dodal DeutscheTelekom.

Tento posun je významný, protože němečtí představitelé doposud v reakci na varování z Washingtonu, že sítě čínské Huawei nejsou bezpečné, prohlašovali, že nevidí žádný právní základ pro vyloučení jakýchkoliv dodavatelů z výstavby sítě páté generace. Představitelé USA v posledních měsících informovali své spojence, že Huawei slouží čínskému státu, a varovali, že jeho vybavení pro sítě může obsahovat „zadní dveře“, které je zpřístupňují pro kybernetickou špionáž. Huawei to odmítá.

Deutsche Telekom má úzké vztahy s firmou Huawei, která je světovou jedničkou v síťovém zařízení a dvojkou mezi výrobci chytrých telefonů.

Huawei je největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková minulý měsíc v Číně jednala se zástupci společnosti Huawei a uvedla, že některá technologická řešení, která jí společnost představila, by se dala využít i v české státní správě.