V návrhu rozpočtu pro příští rok se zvyšují výdaje o 16 miliard

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ctk

Ministerstvo financí (MF) ve srovnání s červnovým návrhem navýšilo ve státním rozpočtu na příští rok celkové výdaje o zhruba 16 miliard korun na 1,155 bilionu korun. Vyplývá to z aktuálního návrhu na internetových stránkách vlády. Plánovaný schodek rozpočtu zůstal na 70 miliardách korun. Údaje jsou bez započtení peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů; ty by měly činit 94,5 miliardy korun.

Vláda začne o rozpočtu debatovat 9. září, do konce měsíce jej musí schválit a poslat do Poslanecké sněmovny.

Do nového návrhu se promítly podle předkládací zprávy k rozpočtu aktualizace daňových příjmů a příjmů z pojistného na sociální zabezpečení podle červencové makroekonomické predikce nebo zvýšení výdajů vyjednané některými ministerstvy. MF například díky lepšímu odhadu růstu ekonomiky navýšilo příjmy z daní o devět miliard korun a u sociálního pojištění o 2,5 miliardy korun.

Letos rozpočet počítá s částkou o zhruba 25 miliard nižší, tedy 1,130 bilionu korun. Do roku 2018 by podle materiálu měly výdaje rozpočtu stoupnout až na 1,214 bilionu korun.

Návrh se bude ještě upravovat, tvrdí úřad

„Ministerstvo financí předpokládá, že návrh státního rozpočtu Česka na rok 2016 a střednědobý výhled státního rozpočtu na léta 2017 a 2018 bude upraven podle výsledků jednání vlády Česka, včetně doladění vnitřní konzistence, vazeb a metodické správnosti rozpočtů kapitol a dalších příloh rozpočtové dokumentace,“ upozornil úřad.

Návrh rozpočtu i výhled na další roky počítá s tím, že deficit veřejných financí nestoupne nad tři procenta hrubého domácího produktu, což je maximální hranice požadovaná EU pro přijetí eura. Příští rok by tak měl být deficit 1,2 procenta HDP, v roce 2017 0,8 procenta HDP a v roce 2018 0,6 procenta HDP.

Rozpočet je v přebytku

Ke konci srpna se snížil přebytek státního rozpočtu na 19 miliard korun z červencových 25,7 miliardy. Loni v srpnu byl však rozpočet ve schodku 14,8 miliardy korun. Podle ministerstva financí jde o nejlepší výsledek hospodaření ke konci srpna od roku 2007 a potvrzuje oživení české ekonomiky. Na celý letošní rok je schválen 100miliardový schodek. Podle analytiků by celoroční deficit mohl být ale až o 30 miliard nižší.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci srpna stouply meziročně o 77 miliard na 816 miliard korun. Na tom se podílely zejména příjmy z EU fondů, které stouply meziročně o téměř 53 miliard korun.

Bez tohoto vlivu je podle bývalého ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska hospodaření státu horší. „Schodek by dosáhl 34 miliard korun, což by bylo meziroční zhoršení o 19 miliard korun. Takže se opravdu nelze čím chlubit, hospodaření státu se zhoršuje,“ uvedl. Vzhledem k údajům z ekonomiky se podle něj zhoršuje i efektivita výběru daní.

Analýza: Rozpočet 2016 aneb Babiš proti ministrům