V Rusku klesla nezaměstnanost na 5,3 procenta, snižují se ale reálné mzdy

Ilustrační foto Moskvy

Ilustrační foto Moskvy Zdroj: Thomas Depenbusch via Flickr (CC-BY 2.0)

Míra nezaměstnanosti v Rusku v červenci mírně klesla a dostala se na 5,3 procenta z červnové úrovně 5,4 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters počítali s růstem nezaměstnanosti, a to na 5,5 procenta. Průměrná reálná mzda meziročně klesla o 9,2 procenta, analytici čekali pokles jen o 7,6 procenta.

Reálnou mzdu tlačí dolů vysoká inflace, za kterou stojí hlavně výrazné oslabení ruského rublu. Spotřebitelské ceny v Rusku se v červenci meziročně zvýšily o 15,6 procenta. Průměrná nominální mzda přitom stoupla pouze o pět procent na 33 980 rublů (zhruba 12 520 korun).

Statistický úřad rovněž oznámil, že maloobchodní tržby se v červenci meziročně propadly o 9,2 procenta. Jejich pokles tak mírně zpomalil z 9,4 procenta v předchozím měsíci.

Ruská ekonomika se potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářskou situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. Ve druhém čtvrtletí se tempo meziročního poklesu ruské ekonomiky více než zdvojnásobilo na 4,6 procenta z 2,2 procenta v předchozím kvartálu.

Poslední zhasne. Rusko opouštějí zahraniční firmy i domácí podnikatelé