Žebříček tisícovky nejrychleji rostoucích firem Evropy. Z Česka je jich 13

Budova The Financial Times v New Yorku

Budova The Financial Times v New Yorku Zdroj: CC BY-NC 2.0: David Jones via Flickr

Financial Times, ilustrační foto.
2
Fotogalerie

Financial Times zveřejnily každoroční žebříček tisíce nejrychleji rostoucích evropských společností. Je v něm i 13 českých zástupců. Nejlépe, na začátku druhé stovky, se umístil letenkový agregátor a prodejce Kiwi.com.

Aby se firma do rankingu dostala, musela vykazovat růst tržeb mezi roky 2015 a 2018 na úrovni alespoň 38,4 procenta. První místo díky nejvyšší dynamice růstu tržeb patří britské firmě OakNorth Bank, která se zaměřuje na půjčování středně velkým podnikům. Následuje ji finská Wolt Enterprises zabývající se dovážkou jídla. První třetici pak uzavírá estonská taxislužba Bolt Technology. Obě zmíněné služby působí i v Česku.

Z rankingu vyplývá dlouhodbě rostoucí význam technologií, což je oblast, v níž působí 189 zastoupených společností (respektive 259, pokud započteme i v žebříčku uvedené zvlášt oblasti e-commerce a fintech). V technologickém sektoru tak působí celkem čtvrtina všech zastoupených.

Nejvíce "skokanů" pochází z Německa, Itálie, Spojeného království a Francie. Zástupci těchto států tvoří zhruba 70 procent všech uvedených společností. Pokud bychom se podívali čistě na města, tak nejvíce firem se nachází v Londýně, následuje Paříž a Milán. 

A jak jsou na tom domácí zástupci? Česká republika má v žebříčku celkem 13 firem. Jejich výčet spolu s pozicí a oborem podnikání uvádíme níže. S připomínkou, že v minulých letech se z českých firem na předních pozicích co do růstu umístili například výrobce 3D tiskáren Prusa Research nebo modni e-shop Zoot. 

PoziceNázevOblast
111.Kiwi.comCestování
139.AppliftingTechnologie
186.SOLSOLEnergetika
214.Proficio MarketingReklama
235.Stavební interiérové SystémyStavebnictví
239.T-WATTEnergetika
397.T1 SolutionTechnologie
413.nanosunEnergetika
415.GoodCallHR
463.RexyInteriéry
685.Accolade HoldingNemovitosti
796.MondecoOdpadové hospodářství
925.ZEBRA SYSTEMSKyberbezpečnost