Železo zdražilo o 150 procent, ocel o 80. Důsledkem je zdražování bytů

Železárna a ocelárna

Železárna a ocelárna Zdroj: Profimedia.cz

Železárna a ocelárna
Železárna a ocelárna
Železárna a ocelárna
Železárna a ocelárna
Železárna a ocelárna
9
Fotogalerie

Výrobci kovových výrobků jsou kvůli rostoucím cenám oceli a železa nuceni zvyšovat ceny svého sortimentu. Lidé kupují i tyto dražší výrobky v obavách z dalšího cenového růstu. Někteří očekávají, že zdražování by se mohlo zastavit na konci roku. Podle prodejců stavebnin vzrostla cena železa proti únoru až o 150 procent. Zdražují také další stavební materiály, jako polystyren, dřevo, minerální izolace, střešní tašky nebo bednicí desky. To se projevuje i na cenách bytů. 

Například firma TBG Metrostav v posledních měsících vnímá zásadní nedostatek základních surovin pro stavební výrobu. "Aktuálně jsou problémy s nedostatkem železa pro realizaci železobetonových konstrukcí, polystyrenu, minerální izolace, střešních tašek nebo bednicích desek. Dlouhodobě se potýkáme s nedostatkem kameniva jako základní suroviny pro výrobu betonu a v letošním roce jsme už zaznamenali také potíže s dodávkami cementu," uvedl jednatel společnosti Jakub Šimáček.

"Ceny oceli od začátku roku vzrostly enormně. Zaznamenali jsme nárůst až o 80 procent. Je to dáno tím, že je nedostatek oceli na světě. Bohužel jsme nuceni promítnout tento vývoj do cen naší produkce," řekl generální ředitel společnosti Vítkovice Cylinders Jiří Brož. Společnost podle něj ale zatím nedostatkem oceli netrpí. "Dodávky se daří udržet. Je to ale za cenu každodenní operativy," dodal Brož. Firma vyrábí například bezešvé ocelové lahve, tlakové nádrže, vysokotlaké akumulátory nebo mlecí koule.

Zdražení kovů zaznamenala také teplická firma TKX Engineering, která se zabývá výrobou vratové techniky a závor. Ve své nabídce má i okna, dveře a stěny z hliníkových profilů. Na rostoucí ceny materiálů bude reagovat zdražením sortimentu. Podle majitele společnosti Tomáše Kubeše lidé koupí i dražší výrobky. Bojí se, že by se mohly ceny ještě zvednout. "Já si myslím, že se bude zdražovat do podzimu a řekl bych koncem roku, těsně před koncem roku, se to zastaví. Protože jinak by se zastavila stavební výroba, a to by byla katastrofa," dodal Kubeš.

Výrobce zastřešení bazénů společnost Alukov CZ se sídlem v Orli na Chrudimsku zatím nedostatek kovů nepociťuje. Hliníkových profilů má dostatečnou zásobu. Poměrně značně však vzrostla cena materiálu. "Zvýšila se za půl roku o zhruba deset procent. Je to neobvyklý, skokový nárůst, který nebyl předem avizován," řekl marketingový ředitel firmy Zdeněk Kohák. Zdražení společnost zčásti přenáší do cen finálních výrobků, i když to zákazníci nevidí rádi. "Fixaci ceny na delší období dodavatelé odmítají, i když má s nimi společnost dlouhodobé vztahy," doplnil Kohák.

Majitel pražské společnosti M-servis Vít Mátl označil ceny železa za "nemravné". "Proti letošnímu únoru vzrostly o 100 až 150 procent. Také tepelně-izolační materiály nebo dřevo nezůstávají pozadu," sdělil Mátl. Jeho firma se specializuje především na dodávky materiálu pro památkově cenné a chráněné stavby. "Samozřejmě se občas nějaká objednávka u výrobců zpozdí, ale v zásadě nás to neohrožuje," dodal.

Důsledkem je zdražování bytů

Nedostatek stavebních surovin a materiálů a jejich vysoké ceny mohou vést ke krachu slabších článků dodavatelského řetězce. To v konečném důsledku přinese problémy se zaměstnaností. Aktuální růst cen je naprosto bezprecedentní, řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. Podle odborníků je jednou z příčin nedostatku surovin omezení v námořní dopravě.

"Už máme konkrétní příklady, kdy firmy odstupují od vysoutěžených kontraktů s omluvou, že nejsou v současné chvíli schopny garantovat cenu a termín dodání, jak bylo ve smlouvě uvedeno. Netýká se to jen veřejných zadavatelů, ale i soukromých investorů," uvedl Nouza.

Důsledky aktuální situace se podle něj budou týkat všech, jak investorů, tak zadavatelů. "Neplatí, že je to jen problém zhotovitelů a jejich riziko. To, co se odehrává, je bezprecedentní skokový nárůst, který zásadním způsobem ovlivňuje nebo může ovlivnit celý dodavatelský řetězec," doplnil Nouza.

Jak dále uvedl, jedním z možných důsledků je odstoupení zhotovitele od smlouvy, a to po splnění všech náležitostí včetně platby penále. "Pro investora to znamená nečerpání přidělených peněz, ať už jde o úvěr nebo dotaci. Vzniká tak problém už mimo zhotovitelskou firmu," dodal Nouza.

Podle developerů se rostoucí ceny a nedostatek stavebních materiálů již začínají projevovat ve zvýšených cenách bytů. Jak uvedli, jednou z příčin je narušení standardního dodavatelsko-odběratelského řetězce kvůli opatřením proti šíření koronaviru, když hranice států byly dlouho uzavřené.

Ceny bytů ve většině regionů Česka přitom výrazně rostly už v minulých letech. Například v Praze zdražily novostavby za posledních šest let o 113 procent a na konci června byla jejich průměrná prodejní cena 118.480 korun za metr čtvereční. Kromě rostoucích cen stavebních materiálů a prací odborníci jako příčiny zdražování uvádějí také nízkou nabídku, rostoucí ceny pozemků, vysoké daňové zatížení nebo zbytečně přísné technické předpisy.

Stavebnictví je se zhruba desetiprocentním podílem na HDP jedním z nejdůležitějších sektorů české ekonomiky. Od roku 2017 tři roky po sobě vzrostlo. V roce 2018 se produkce meziročně zvýšila o 9,1 procenta, nejvíce od roku 2003. Loni stavebnictví kleslo o 6,2 procenta, hlavním důvodem byla opatření proti šíření koronaviru. Letos do konce května kleslo o 2,3 procenta.

Video placeholde
Nejdražší byty v České republice • Videohub