Agrární komora bude jednat o dalších protestech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Představenstvo Agrární komory ve středu na svém mimořádném zasedání rozhodne, zda bude pokračovat v protestech proti zrušení takzvané zelené nafty, a pokud ano, v jaké formě. Dá se přitom očekávat, že k nějaké formě zemědělci přistoupí.

Svého cíle při protestu v minulém týdnu, kdy zhruba 1800 strojů, převážně traktorů, pomalou jízdou blokovalo asi 185 silnic ve 12 krajích, totiž nedosáhli. Vláda před týdnem podporu zrušila. Zemědělci jsou navíc rozezlení kvůli výrokům premiéra Petra Nečase (ODS), který s nimi odmítá jednat a jejich protest označil mimo jiné za vydírání.

„Po tiskové konferenci premiéra (23. května) se situace vyhrotila a dochází k radikalizaci. Ti, co váhali, už jsou také zakleklí v blocích,“ řekl dnes novinářům prezident Agrární komory Jan Veleba.

Protest premiér Nečas označil za způsob vydírání. „Vláda bude jednat s těmi, kteří nevydírají, kteří jsou připraveni jednat bez toho, aby blokovali spoluobčanům silnice, například s Asociací soukromých zemědělců. S nimi jsme připraveni problematiku týkající se zelené nafty probrat, ne s těmi, kteří si berou občany za rukojmí,“ řekl například minulý týden po zasedání vlády premiér. Komora se také brání označení „družstevní lobby“, kterým zemědělce premiér počastoval.

Asociace soukromých zemědělců se protestu nezúčastnila, byť nepodporuje. Organizovala jej Agrární komora, Zemědělský svaz a Českomoravská komora zemědělských podnikatelů. To podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby reprezentuje 80 procent českého zemědělství. Český zemědělec tak bude platit po zrušení zelené nafty za litr nafty o 11 korun více než rakouský, o devět korun více než polský a o pětikorunu více než německý. Právě farmáři ze sousedních zemí jsou pro ty tuzemské největší konkurencí.