Agrární komora nesouhlasí s Bendlem kvůli řešení následků pohrom

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mezi zemědělci sdruženými v Agrární komoře a ministerstvem zemědělství se objevil další problémový bod. Komora nesouhlasí se stanoviskem ministra Petra Bendla (ODS) nepodpořit společný evropský fond pro řízení rizik a krizí pro farmáře postižené přírodními pohromami a ztrátou produkce.

„Pokud tento fond nevznikne a odškodnění farmářů bude záležitostí jednotlivých států, pak tato skutečnost přinese českým zemědělcům další znevýhodnění. Nastane stav, kdy bohaté západní země budou svým farmářům kompenzace vyplácet, kdežto v ČR se tak v důsledku nedostatku rozpočtových zdrojů nestane,“ uvedl prezident komory Jan Veleba. Bendlovo stanovisko jde podle Veleby proti duchu společné české pozice k reformě společné evropské zemědělské politiky a nebylo s Agrární komorou předem konzultováno.

„Jsme velmi skeptičtí k názoru pana ministra, že tato záležitost by se v rámci ČR měla řešit způsobem, kdy fond vytvoří ze svých zdrojů zemědělci a stát,“ podotkl Veleba. Už před čtyřmi lety totiž byla na ministerstvu vytvořena pracovní skupina, která problematiku založení fondu nepojistitelných rizik řeší. „Zatím zcela bez výsledku, protože se nenašly zdroje spolufinancování ze strany státu a není právní rámec, podle kterého by zemědělci měli povinnost se na spolufinancování podílet,“ dodal Veleba.

O předcházení rizik a krizí v zemědělství jednala v pondělí rada pro zemědělství a rybářství EU. Bendl podpořil názor, že by opatření pro řešení rizik a krizí měla být zcela flexibilní a dobrovolná podle potřeb členských států. „Řízení rizik by mělo být ponecháno především na jednotlivých podnicích s důrazem na motivaci směrem k řízení rizik z vlastních zdrojů,“ uvedl v pondělí Bendl po zasedání rady.

Nedávno se Agrární komora rozešla s ministerstvem i v názoru na podporu takzvané , tedy nafty, kterou zemědělci používají na polích k pohonu zemědělských strojů. Vláda na jaře od roku 2013 zrušila nárok zemědělců na vrácení 60 procent spotřební daně. Členové Agrární komory proto koncem května protestně vyrazili s traktory a dalšími stroji na silnice, na nichž pomalou jízdou zpomalovali provoz. Premiér Petr Nečas (ODS) poté na začátku června uvedl, že by vláda zachovala podporu zelené nafty do roku 2014, ale podíl vrácené spotřební daně by snížila ze 60 na 40 procent.