Agrofert loni utržil rekordních 183 miliard

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15 Eduard Erben

Nekonsolidované tržby skupiny Agrofert Holding podnikající v zemědělství, potravinářství, chemickém průmyslu a lesnictví loni podle předběžných výsledků vzrostly o 24,5 procenta na rekordních 182,5 miliardy korun. Výsledku firma dosáhla díky pokračujícím akvizicím a příznivým cenám komodit, uvedl majitel společnosti Andrej Babiš.

V uplynulém roce Agrofert Holding pokračoval v expanzi, když koupil například největší tuzemské pekárny United Bakeries, masokombinát Procházka Holding či významného obchodníka s masem a živými zvířaty Animalco. Skupina loni také vstoupila do lesnictví koupí skupiny Wotan. Podle webových stránek Agrofertu skupina v současné době sdružuje více než 230 subjektů. Je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru a z hlediska tržeb druhou nejvýznamnější skupinou v chemickém průmyslu.

Konsolidované tržby uskupení předloni dosáhly 92 miliard korun, což bylo meziročně o sedm procent více. Konsolidovaný zisk vzrostl proti roku 2009 takřka o 60 procent na 5,97 miliardy Kč. Konsolidační celek sestával celkem ze 182 společností, z toho 164 společností bylo ovládaných a řízených a dalších 18 firem pod podstatným vlivem.

Do skupiny mimo jiné patří významné chemičky Precolor, Precheza, Deza, Fatra, Synthesia, Lovochemie, Duslo (Slovensko), SKW Piesteritz (Německo), desítky společností zabývajících se obchodem s komoditami, hnojivy, pesticidy, osivy či zemědělskou technikou a firmy zemědělské prvovýroby. Z potravinářských firem patří Agrofertu například mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam a dvě maďarské pekárenské společnosti.

Mateřská společnost skupiny Agrofert vznikla v lednu 1993 jako společnost s ručením omezeným, v následujícím roce se transformovala na akciovou společnost. Zpočátku byla společnost zaměřena na obchod s hnojivy na českém trhu. Postupně rozšířila svůj obchodní záběr o zemědělské komodity, potraviny, pesticidy, chemikálie, suroviny a pohonné hmoty. Na žebříčku Czech Top 100 nejvýznamnějších firem v ČR z hlediska tržeb patří Agrofert Holdingu pátá příčka.

Majitel Agrofertu Andrej Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů. Babiš nedávno vzbudil pozornost ostrou kritikou korupčního prostředí v Česku. Se svou protikorupční iniciativou Ano 2011 má ambice uspět v nadcházejících parlamentních volbách. Od března chce začít vydávat regionální týdeník.