Agrofert navýšil zisk o desítky procent na 8,6 miliardy, pomohla chemie

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) loni vzrostl o 40 procent ze 6,1 miliardy korun v roce 2014 na 8,6 miliardy korun. Konsolidované tržby koncernu za prodej zboží, výrobků a služeb stagnovaly na úrovni 167,1 miliardy korun. V číslech jsou zahrnuty výsledky 218 firem koncernu, 38 společností nebylo zařazeno z důvodu nevýznamnosti.

„Hlavním důvodem tohoto nárůstu je zlepšení hospodaření společností chemického segmentu,“ uvedl mluvčí společnosti Karel Hanzelka. Významnou měrou se na hospodářském výsledku podílely zahraniční chemické podniky koncernu.

Německé SKW Piesteritz a slovenské Duslo vykázaly hospodářský výsledek 4,114 miliardy korun před zdaněním, což představuje na celkovém hospodářském výsledku celého koncernu podíl ve výši téměř 38 procent.

„Mohou na to být po právu hrdí nejenom všichni zaměstnanci Agrofertu, ale také všichni daňoví poplatníci, kteří na to přispěli,“ řekl v reakci předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj jde o největší střet zájmů v Evropě, neboť poslanci hnutí ANO loni navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovali pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv. Podle Kalouska to mělo přinést Agrofertu pět miliard korun, což však Babiš důrazně popřel.

Výrazný dopad na meziroční srovnání měla také německá pekárenská skupina Lieken AG, kde byly v roce 2014 tvořeny značné rezervy na restrukturalizaci. Podniky ostatních segmentů skupiny zaznamenaly mírné zlepšení hospodaření, uvedl koncern. Bankovní úvěry koncernu klesly na 24 miliard korun.

Agrofert loni pokračoval v akvizicích společností zabývajících se zemědělskou prvovýrobou jako například Agrofin Svitavy nebo Zemědělské obchodní družstvo Zálabí.

Andrej Babiš, který je vicepremiérem a ministrem financí, je jediným majitelem Agofertu. Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Agrofert v současnosti zaměstnává přes 34.000 lidí.