Agrofert posílí v lesnictví. Může koupit Nový Forest

Firma Less & Forest nyní řeší, jak trefit optimální objem prací v lesích tak, aby je efektivně zajistila.

Firma Less & Forest nyní řeší, jak trefit optimální objem prací v lesích tak, aby je efektivně zajistila. Zdroj: ctk

Rok a půl trvající hádanka, co bude dál s byznysem zkrachovalé lesnicko-dřevařské jedničky na trhu Less & Forest podnikatele Jana Mičánka se možná blíží ke svému rozluštění. Vrchní soud v Praze v polovině března sice zrušil svolení insolvenčního soudu s reorganizací firmy dosahující dříve čtyř miliard obratu. Insolvenční soud se ale minulý týden vzepřel a plán opět povolil.

I podruhé totiž dospěl k závěru, že plán byl přijat v souladu se zákonem a je mimo jiné výhodnější pro věřitele než konkurz. Otevírá se tak konečně cesta k naplnění hlavního bodu reorganizačního plánu, jenž by měl přinést věřitelům 112 milionů korun. Tím je převedení byznysu Less & Forest do společnosti Nový Forest a jeho následný prodej holdingu Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše.

Na transakci se přitom oba podnikatelé domluvili již loni v srpnu. Kvůli průtahům a odvolání Lesů ČR se ale zatím neuskutečnila. „Rychlost rozhodnutí insolvenčního soudu potvrdila, že reorganizační plán je správnou cestou. Vznesené námitky nemají relevanci a předpokládáme dokončení v rámci reorganizačního plánu,“ řekl výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz.

Lesy ČR se zatím navíc nerozhodly, zda svolení k reorganizaci znovu napadnou. „Předmětné rozhodnutí soudu LČR obdržely a v současné době ho analyzují,“ řekl mluvčí státní firmy Zbyněk Boublík. Otázkou je kupní cena. Ještě loni na jaře nabízel Babiš 120 milionů, v srpnu částku snížil o osm milionů.

S postupujícím časem totiž obecně hodnota majetkové podstaty firem v úpadku klesá. Z Less & Forest navíc od srpna odešly další tři desítky lidí, včetně některých klíčových, a to navíc většinou právě k Babišovi. „Otázku ceny a hodnoty společnosti nechceme komentovat,“ uvedl Mráz.

Babiš může koupí Nového Forestu výrazně posílit a konsolidovat své dosavadní aktivity na lesnicko-dřevařském trhu. Na něj vstoupil koupí Unilesu a Wotan Forestu v roce 2011. Vstup na lesnický trh se ale příliš nepovedl, neboť firmy byly stejně jako nemalá část celého oboru ztrátové. Například Wotan Forest dosáhl v roce 2012 při tržbách 1,46 miliardy čisté ztráty 85 milionů.