Agrofert šetří, sloučil tři dřevařské firmy

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Euro, Jan Rasch

Holding Agrofert se snaží zvrátit nepříznivý vývoj své akvizice v lesnicko-dřevařském oboru, do kterého vstoupil před dvěma lety nákupem společností Wotan Forest, Wotan Forest Services a Alfa Playwood. Wotan Forest například v roce 2011 prodělal 163 milionů korun. Skupina proto nyní sloučí společnosti Wotan Forest, Wotan Services a AGF Wood.

„Fúzujeme, snažíme se s tím něco udělat. Možná budeme hledat nějakého zahraničního strategického partnera. To je také možnost,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 majitel Agrofert Holdingu Andrej Babiš.

Mimo jiné se spojí servis a služby dotyčných společností s výrobními prostředky, jako jsou například lesní závody, školky nebo pily. „Synergie nastaly zejména v úspoře osobních nákladů obslužných činností a zjednodušení systému řízení,“ podotkl Babiš.

Lesnickou divizi Agrofertu tak nyní tvoří dvě hlavní společnosti. První je Uniles, kterou Babiš koupil na podzim předloňského roku a jež se soustředí především na lesnickou činnost. Druhou je právě Wotan Forest, který se specializuje na dřevozpracující provozy a školkařské činnosti. „Uvažujeme také o fúzi výrobce překližek Alfa Playwood se společností Wotan Forest z důvodu úspor a investic. O jiných fúzích zatím neuvažujeme,“ poznamenal Babiš.

Lesnicko-dřevařský obor se podle zástupců firem dostal v posledních dvou letech do značných potíží. Důvodem je systém velkých tendrů Lesů ČR na pěstební a těžební práce, v nichž rozhoduje pouze a jen cena. To podle profesních asociací přineslo řadě firem finanční potíže a některé i zkrachovaly, včetně jedničky mezi lesnickými firmami, holdingu Less podnikatele Jana Mičánka s osmimiliardovým obratem. Třem hlavním firmám této skupiny pak soud povolil reorganizaci.

Rozhovor s Andrejem Babišem čtěte v pondělní E15

Jan Hanuš: Masný byznys bojuje o přežití, ustojí to jen velcí

Simona Sokolová: Jsme vizionáři, Olma chce vyrábět vše, co jen lze