Američané ovládli největší mlékárnu na Slovensku

mléko (ilustrační foto)

mléko (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: macalit via Flickr

Americká společnost Schreiber Foods koupila od francouzské firmy Senoble největší slovenskou mlékárnu ve Zvolenu. Spolu s ní převzala ještě dva provozy ve Španělsku. Schreiber Foods tak pokračuje ve svém evropském tažení, v roce 2013 totiž od Danone získal mlékárnu v Benešově a další závody v Bulharsku a Portugalsku. Hodnotu nynějšího obchodu Schreiber nezveřejnil.

O akvizici informovala slovenská i další světová média. Podle nich se ve Zvolenu vyrábějí pod značkou „Zvolenský“ jogurty, mléčné deserty a kysané nápoje. Zvolenský jogurt je druhý nejprodávanější na slovenském trhu. Francouzská rodinná firma Senoble vlastnila podnik od roku 2005.

Schreiber Foods, který patří mezi největší mlékárenské giganty na světě, se stejně jako při předloňské akvizici Benešovské mlékárny zavázal na Slovensku zachovat pokračování výroby i spolupráci s dodavateli. Nynějších 150 zaměstnanců by ve společnosti mělo dál pracovat.

„Transakce nám umožní upevnit si pozici na evropských trzích a zároveň posílit vztahy s našimi strategickými obchodními partnery,“ vysvětlil manažer Schreiber Foods Francois Salamon. Akvizice tří závodů na Slovensku a ve Španělsku zvýšila zastoupení Schreiber Foods v Evropě na deset provozů v sedmi zemích.

Zvolenská mlékárnaZvolenská mlékárna | Profimedia.czZvolenská mlékárna

Schreiber Foods vlastní její zaměstnanci, společnost má centrálu v americkém Wisconsinu. Kromě domácího trhu a Evropy provozuje mlékárny a distribuční centra také v latinské Americe a Indii. Celkem zaměstnává sedm tisíc lidí. Její roční tržby se vyšplhaly na pět miliard dolarů (téměř 130 miliard korun).

Americká firma v posledních dvou letech v Evropě mohutně posiluje. V září 2013 koupila od francouzského potravinářského koncernu Danone Benešovskou mlékárnu a závody v Bulharsku a Portuglasku. V Česku přebrala sortiment od Danone a udržela spolupráci s českými farmáři. Dosud poslední investicí pak byl nákup mlékárny na Kanárských ostrovech loni v březnu, rovněž od Danone.