Americké pivovary chtějí český chmel, kvůli neúrodě ale mají smůlu

O tuzemský chmel je zájem v Severní Americe, kvůli neúrodě ale export růst nemůže

O tuzemský chmel je zájem v Severní Americe, kvůli neúrodě ale export růst nemůže Zdroj: archiv

Tuzemským pěstitelům „zeleného zlata“ neboli chmele se otevírají další možnosti. Boom minipivovarů totiž neprožívá v posledních letech jen Česká republika, ale také Severní Amerika. Výsledkem je výrazně zvýšený zájem o český chmel, kterému ale tuzemští pěstitelé nemohou kvůli neúrodě v posledních letech vyhovět.

Chmelaři tak s napětím očekávají úrodu letošní. „Pokud se urodí, tak jistě úroveň smluvních množství stoupne. Odhadujeme, že absorpční schopnost amerického trhu by nám umožnila zvýšit export českého chmele během dvou, tří let o sto procent - a možná více,“ řekl deníku E15 obchodní ředitel největšího exportéra českého chmele, společnosti Bohemia Hop, Pavel Šponer.

O vyšším zájmu se přitom mohli chmelaři přesvědčit na nedávném tradičním veletrhu amerických řemeslných pivovarů Craft Breweries Conference ve Philadelphii. „Máme řadu nových zájemců o náš chmel ze segmentu craft breweries jak v USA, tak v Kanadě, včetně těch největších z TOP 10 až TOP 20,“ říká Šponer.

Konkrétní jména z konkurenčních důvodů nehodláme zveřejňovat. „V současnosti máme s americkými pivovary smlouvy na budoucí roky zhruba na mírně rostoucí úrovni,“ dodal.

Počty amerických minipivovarů
2012201320142015
Řemeslné (craft) pivovary97119135178
Mikropivovary1149146420412397
Restaurační pivovary1155128015001650
Celkem2401286336764225

zdroj: Brewers Association, USA

Kapacity českého chmelařství jsou podle Šponera prakticky vyprodány na příštích několik let. Je tomu tak i přesto, že Česko je po Německu a Spojených státech třetím největším producentem na světě. „Důvodem jsou slabé sklizně ve třech z posledních čtyř let. „Kontakty budeme udržovat. Bohužel k novému obchodu z nejbližších sklizní může dojít pouze v případě nadprůměrné úrody,“ dodal Šponer.

Sklizeň chmele v ČRSklizeň chmele v ČR|e15

Chmelaři se alespoň kvůli rostoucímu zájmu snaží rozšiřovat plochy chmelnic, které od devadesátých let pravidelně klesaly z více než 10 tisíc hektarů na minimum 4319 hektarů v roce 2013. Od té doby ale výměra mírně stoupá a letos dosáhla 4783 hektarů, což je nejvíce za posledních šest let. Meziročně to představuje nárůst o tři a půl procenta. Cílem pěstitelů je pak v brzkých letech opět po letech překonat hranici pěti tisíc hektarů.

Boom minipivovarů v USA
Ještě v sedmdesátých letech se počet minipivovarů ve Spojených státech pohyboval kolem stovky. Prudký nárůst nastal na přelomu desetiletí a loni jejich počet dosáhl 4225.
Téměř tři pětiny tvoří mikropivovary s roční produkcí do 18 tisíc hektolitrů, necelé dvě pětiny jsou restaurační pivovary s ještě menší produkcí. Čtyři procenta tvoří řemeslné craftpivovary s produkcí mezi 18 tisíci až sedmi miliony hektolitrů ročně.