Chmelaři tak s napětím očekávají úrodu letošní. „Pokud se urodí, tak jistě úroveň smluvních množství stoupne. Odhadujeme, že absorpční schopnost amerického trhu by nám umožnila zvýšit export českého chmele během dvou, tří let o sto procent - a možná více,“ řekl deníku E15 obchodní ředitel největšího exportéra českého chmele, společnosti Bohemia Hop, Pavel Šponer.
O vyšším zájmu se přitom mohli chmelaři přesvědčit na nedávném tradičním veletrhu amerických řemeslných pivovarů Craft Breweries Conference ve Philadelphii. „Máme řadu nových zájemců o náš chmel ze segmentu craft breweries jak v USA, tak v Kanadě, včetně těch největších z TOP 10 až TOP 20,“ říká Šponer.
Konkrétní jména z konkurenčních důvodů nehodláme zveřejňovat. „V současnosti máme s americkými pivovary smlouvy na budoucí roky zhruba na mírně rostoucí úrovni,“ dodal.
Počty amerických minipivovarů | ||||
---|---|---|---|---|
2012 | 2013 | 2014 | 2015 | |
Řemeslné (craft) pivovary | 97 | 119 | 135 | 178 |
Mikropivovary | 1149 | 1464 | 2041 | 2397 |
Restaurační pivovary | 1155 | 1280 | 1500 | 1650 |
Celkem | 2401 | 2863 | 3676 | 4225 |
zdroj: Brewers Association, USA
Kapacity českého chmelařství jsou podle Šponera prakticky vyprodány na příštích několik let. Je tomu tak i přesto, že Česko je po Německu a Spojených státech třetím největším producentem na světě. „Důvodem jsou slabé sklizně ve třech z posledních čtyř let. „Kontakty budeme udržovat. Bohužel k novému obchodu z nejbližších sklizní může dojít pouze v případě nadprůměrné úrody,“ dodal Šponer.
Sklizeň chmele v ČR|
Chmelaři se alespoň kvůli rostoucímu zájmu snaží rozšiřovat plochy chmelnic, které od devadesátých let pravidelně klesaly z více než 10 tisíc hektarů na minimum 4319 hektarů v roce 2013. Od té doby ale výměra mírně stoupá a letos dosáhla 4783 hektarů, což je nejvíce za posledních šest let. Meziročně to představuje nárůst o tři a půl procenta. Cílem pěstitelů je pak v brzkých letech opět po letech překonat hranici pěti tisíc hektarů.
Boom minipivovarů v USA |
---|
Ještě v sedmdesátých letech se počet minipivovarů ve Spojených státech pohyboval kolem stovky. Prudký nárůst nastal na přelomu desetiletí a loni jejich počet dosáhl 4225. Téměř tři pětiny tvoří mikropivovary s roční produkcí do 18 tisíc hektolitrů, necelé dvě pětiny jsou restaurační pivovary s ještě menší produkcí. Čtyři procenta tvoří řemeslné craftpivovary s produkcí mezi 18 tisíci až sedmi miliony hektolitrů ročně. |