Americký pivovar vaří pivo z býčích varlat

Wynkoop Brewing Company

Wynkoop Brewing Company Zdroj: Wynkoop Brewing Company

Začalo to jako aprílový vtip, nyní je to ale pro spoustu pivařů drsná realita a výzva. Pivovar z amerického Denveru začal vařit pivo z býčích varlat.

Mok, který je prý překvapivě chutný, je zatím v dostání jen ve městě ležícím v podhůří Skalistých hor. Brzy by se ale mohl dostat na pulty i ve zbytku Spojených států, uvedla na svých webových stránkách televizní stanici NBC News.

Pivo z býčích varlat zažilo svou premiéru ve videu, které Pivovar Wynkoop Brewing Company natočil u příležitosti letošního aprílu. Oznámil v něm vznik nového nápoje vyrobeného z osvědčené lokální ingredience, a to jedinečného coloradského kulinárního pokladu, kterému se také přezdívá „ústřice Skalistých hor“. Dvouminutový klip obsahuje záběry na zaměstnance vážně probírající přípravu nápoje, na spokojené zákazníky popíjející jejich výtvor i naturalistické záběry mnoha býčích varlat.

Zákazníci se k překvapení pivovaru ale o nezvyklý speciál začali skutečně zajímat. „Překvapilo mne, kolik lidí nepochopilo vtip a chtělo pivo ochutnat,“ řekl Marty Jones z pivovaru. „Na aprílu se pak v naší hospodě objevilo několik desítek lidí, kteří se po tomto pivu sháněl. Bylo to znamení,“ dodal.

Ve Wynkoop Brewing Company přesto ještě nějakou dobu váhali, zda se do vaření piva z býčích varlat pustit. Obávali se, že to někteří lidé budou považovat za znevažování řemesla a že by mohli někoho urazit. Nakonec ale dospěli k názoru, že to bude dobře míněná zábava. Pivo se nakonec objevilo v restauraci provozované pivovarem a na denverském pivním festivalu. „Náš stánek byl na nejhorším místě, vzadu v rohu, přilákal ale největší davy,“ podotkl Jones.