Antimonopolní úřad schválil vstup CPI do farmářského byznysu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil vstup realitní společnosti CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka do agrárního byznysu. Vítek kupuje v severních Čechách za 43,5 milionu eur (1,2 miliardy korun) 20 tisíc hektarů půdy i se zemědělskou výrobou. Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné.

CPI přebírá akcie firmy Spojené farmy, která pozemky dosud vlastnila. CPI se zároveň zavázala investovat v následujících dvou letech do Spojených farem dalších 20 milionů eur (550 milionů korun).

Podle webu antimonopolního úřadu Vítkova CPI přebírá prostřednictvím společnosti Mercuda vedle Spojené farmy více než 20 firem. Je mezi nimi například Biochov z Jablonného v Podještědí, Farmy Frýdlant a.s. nebo společnost Zelená farma z Horní Police. ÚOHS vedl pouze zjednodušené řízení.

CPI bude na získaných pozemcích dál provozovat zemědělskou výrobu s více než 400 zaměstnanci, chovem 8500 krav, 3000 ovcí a tisíců kuřat v bio kvalitě.

O farmy měli zájem i další magnáti

Za společností Spojené farmy, založenou v roce 1992, stojí podnikatel Petr Krogman, který kolem České Lípy, Frýdlantu a Děčína nakoupil spolu se svými společníky Karlem Tomanem a Luborem Kitzlerem tisíce hektarů zemědělské půdy od Pozemkového fondu. V současnosti firmu tvoří 25 farem. Podle Němečka měli o pozemky zájem i jiní čeští miliardáři, Agrofert podnikatele a ministra financí Andreje Babiše (ANO) to však popřel.

CPI Property Group vznikla sloučením Vítkovy Czech Property Investments (CPI) s aktivy realitní společnosti Orco Property Group, kterou Vítek ovládl. CPI Property Group spravuje majetek v hodnotě přesahující 4,1 miliardy eur. Skupina vlastní kancelářské budovy, nájemní byty, maloobchodní plochy, hotely, průmyslové areály a logistická centra.

Sídlo společnosti je v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na frankfurtské burze. Působí v ČR, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Německu. Vítek je podle zářijového žebříčku časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem přesahujícím 29 miliard korun.