Babiš chce skončit s podporou biopaliv, stát prý ušetří 1,5 miliardy ročně

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše připravilo návrh zákona, podle kterého k 30. červnu skončí daňová podpora biopaliv. Místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek již návrh na ukončení daňového zvýhodnění biopaliv k letošnímu 30. červnu podal, ten ale nezískal doporučení Rozpočtového výboru Sněmovny.

K 30. červnu končí dosavadní program podpory biopaliv schválený Evropskou komisí. Vláda ale loni schválila nový program podpory biopaliv. Podle kritiků by z jeho prosazení profitovala Babišova skupina Agrofert.

„Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí to občané a přepravní firmy v cenách. Poděkovat můžou Kalouskovi,“ uvedl podle Hospodářských novin Babiš.

Sněmovna na začátku dubna zatím bez výsledku projednávala vládní návrh zákona o spotřebních daních, který řeší podporu biopaliv v ČR po 30. červnu. Rozpravu tehdy provázela rozsáhlá kritika opozice na adresu Babiše za údajný střet zájmů.

Přečtěte si komentář Pavla Párla:

Babiš vlastní skupinu Agrofert, která patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv. Kritici mu vyčítají, že takto pomůže Agrofertu k vyšším prodejům. Babiš to odmítá.

V pořadu Otázky Václava Moravce ministr financí již dříve tvrdil, že jeho Agrofert dokáže případný výpadek v produkci snadno nahradit. Meřo by tak podle Babiše nahradila například výroba stolního oleje. A to i přesto, že by mohl mít problém s jeho odbytem.

Podle údajů zveřejněných týdeníkem Dotyk státní podpora tzv. zelených paliv stoupá. Zatímco před pěti lety představovala 723 milionů korun, v roce 2013 byla 1,5 miliardy korun. Za loňský rok se počítá s podporou 1,64 miliardy korun. Letos pak chce stát poskytnout na biopaliva 1,69 miliardy korun a v roce 2020 až 2,14 miliardy korun.

Kalouskův návrh neprošel
Sněmovní rozpočtový výbor nedoporučil Sněmovně ke schválení návrh, který by k letošnímu pololetí ukončil daňovou podporu biopaliv. Pro doporučující stanovisko k pozměňovacímu návrhu, který předložil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), nehlasoval dostatek členů výboru. Většina z nich se zdržela. Konečné slovo bude mít ale Sněmovna, která o zákonu rozhodne na schůzi od 19. května.
Ve hře byl i totožný návrh, který předložil poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais. O něm už ale výbor nehlasoval. Podle Kalouska už byl Raisův návrh nehlasovatelný, protože Sněmovna nemůže dvakrát hlasovat o totožném návrhu.
Výbor hlasoval o doporučujících stanoviscích k tomuto a dalším pozměňovacím návrhům k novele zákona o spotřebních daních, která mimo jiné zdaňuje surový tabák. Má také umožnit snížení kaucí pro distributory pohonných hmot. Rozpočtový výbor se dnes touto novelou zabýval jako garanční výbor a dával poslancům svá doporučení k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Nyní už zákon čeká závěrečné schvalování ve Sněmovně.
„Ráno když jsem otevřel servery, tak jsem viděl titulek, že poslanci ANO navrhují zrušení daňového zvýhodnění biopaliv. Až na to, že hlasují proti zrušení daňového zvýhodnění biopaliv. Tam bychom tu větu měli mít celou: jsou pro, podle médií, asi to sami někde publikovali, ale současně hlasují proti,“ prohlásil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.
Místopředseda vládního hnutí ANO Jan Volný upozornil, že poslanci nehlasovali proti, ale že se zdrželi. „Myslím si, že na plénu se to rozhodne,“ dodal Volný. Podle Kalouska poslanci ANO v rozporu se svými veřejnými prohlášeními nepodpořili ukončení daňové podpory biopaliv a dál prosazují „Babišův tunel v objemu devíti miliard korun.“
My jsme se ještě před konáním výboru v koalici domluvili v koalici, že podpoříme pozměňovací návrh pana Raise a nepodpoříme pozměňovací návrh, který dává pan Kalousek,“ doplnil Volný. Kdyby se podařilo změnit hlasovací proceduru tak, aby se o Raisově návrhu hlasovalo jako o prvním, pak by podle něj výbor Raisův návrh schválil. Na schůzi Sněmovny už by se podle Volného mělo hlasovat už podle představ koalice.