Babiš chce státním Lesům ČR dodat sazenice, tendr láká i ostatní

lesní školka

lesní školka Zdroj: Hnilickova Karolina/E15

Po úspěchu Unilesu ministra financí Andreje Babiše v podzimním miliardovém tendru Lesů ČR na těžební a pěstební práce vyráží do boje o zakázku u státních lesů jeho další firma. Wotan Forest se přihlásil do dvouletého tendru na dodávku sadebního materiálu s předpokládanou cenou 25 milionů korun. Firma, která se loni stala jedním z lídrů právě na trhu pěstitelů sazenic, ale nebude mít lehký úkol. O zakázku usiluje 18 firem.

„V zadávacím řízení bude uzavřena rámcová smlouva na dva roky se všemi uchazeči, kteří prokážou splnění kvalifikačních předpokladů,“ uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

„O dílčí zakázky na dodávky konkrétně určeného sadebního materiálu pak budou účastníci rámcové smlouvy soutěžit v minitendrech konaných v průběhu trvání rámcové smlouvy,“ dodal. Ceny jednotlivých kontraktů tak podle něj vzejdou až z těchto minitendrů.

Uzavření rámcové smlouvy předpokládá firma obhospodařující polovinu lesů v zemi v první polovině ledna. Nejbližší minitendry se pak uskuteční před jarním zalesňováním. Tendr vyhlásily Lesy ČR znovu po dvou letech. K největším dodavatelům nyní patří společnosti Školky Mcely, Lesoškolky a Školky Opolany, které se přihlásily i nyní.

Příležitost pro Wotan Forest

Velkou šanci vylepšit svůj lesnický a dříve ztrátový byznys ale chce i Wotan Forest. Firma loni výrazně své sadební aktivity vylepšila poté, co odkoupila devět školkařských středisek zkrachovalého Less & Forestu podnikatele Jana Mičánka. Ještě na jaře chtěl Agrofert koupit celý byznys bývalé jedničky na lesnickodřevařském trhu, z obchodu ale kvůli průtahům sešlo. Nakonec ale Agrofert a Wotan získaly alespoň část.

Babiš vstoupil do lesnicko-dřevařského byznysu akvizicí Wotan Forestu a Unilesu před čtyřmi lety. Obě firmy ale tehdy zápasily se ztrátou – ztráta Wotan Forestu činila v roce 2011 celkem 163 milionů, o rok později to byla zhruba polovina. Předloni se ale již přehoupl do černých čísel a dosáhl zisku 12 milionů, Uniles pak vydělal 33 milionů čistého.

Jedním z důvodů lepšího hospodaření Wotanu byla skutečnost, že od Unilesu předloni převzal jeho školkařské aktivity. Wotan naopak Unilesu předal tři zakázky získané v tendrech LČR.