Babišovi se začala vracet lesnická investice, obě jeho firmy loni vydělaly

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: ctk

Po třech letech od vstupu miliardáře a nynějšího ministra financí Andreje Babiše na nejistý lesnicko-dřevařský trh se zdá, že se tento krok začíná vyplácet.

Když totiž v roce 2011 koupil společnosti Uniles a Wotan Forest, první ve stejném roce dosáhla ztráty osm milionů a druhá dokonce 163 milionů korun. Wotan se do ztráty dostal i předloni, a to 85 milionů. Loňský rok byl ale přelomový - Uniles vydělal čistého 33 milionů, Wotan Forest pak dalších dvanáct. Ziskové by měly být i letos.

Unilesu navíc loni výrazně meziročně stouply tržby z 1,19 na 2,57 miliardy korun a stal se jednou z pěti největších firem v oboru. Podle výkonného ředitele Agrofertu Josefa Mráze jsou za nárůstem výnosů i zisku Unilesu tři faktory. „Za prvé Wotan Forest předal tři své lesnické zakázky v objemu asi 220 tisíc kubíků roční těžby právě Unilesu jako výhradnímu subdodavateli, neboť Wotan Forest se od loňského ledna soustředí na školkařství a dřevařství a Uniles na lesnictví. Za druhé se Unilesu podařilo získat další lesnické zakázky od různých majitelů lesů. A za třetí během roku 2013 rostly tržní ceny dříví, a tím i výnos z každého prodaného metru krychlového dříví,“ řekl deníku E15 Mráz.

Vývoj hospodarení lesnických firemVývoj hospodarení lesnických firem | E15

Předání lesnických aktivit Unilesu bylo i jedním z důvodů zlepšení výsledků Wotan Forestu. „V roce 2013 se na výsledku hospodaření Wotan Forestu ještě taktéž promítl prodej zbytného majetku. I přes tento fakt došlo k zásadnímu zlepšení v hospodaření společnosti,“ dodal Mráz.

Pro letošek plánuje Uniles tržby i zisk na úrovni loňského roku. Ve Wotan Forest očekávají mírné zlepšení hospodářského výsledku při přibližně stejném obratu.

Jedním z hlavních zdrojů příjmů Unilesu a obecně lesnických firem jsou zakázky státních Lesů ČR na pěstební a těžební práce. V roce 2012 plnil Uniles zakázky v objemu 350 tisíc kubíků těžby dřeva, loni to bylo již zhruba 860 tisíc metrů krychlových. Letos sice skončí Unilesu tři zakázky v celkovém objemu asi 120 tisíc kubíků roční těžby, stejný objem by ale chtěl vysoutěžit v před pár dny vyhlášeném tendru Lesů ČR na léta 2015 až 2019.