Babišův Agrofert loni vydělal o polovinu víc

Andrej Babiš, Agrofert

Andrej Babiš, Agrofert Zdroj: profimedia.cz

Skupině Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše loni vzrostl zisk meziročně téměř o polovinu na 8,7 miliardy korun. Tržby se zvýšily z 92,1 miliardy na 117,6 miliardy korun. Hlavní podíl na zlepšení výsledků měl především chemický průmysl, horší čísla jsou naopak u masné výroby. Babišem ovládaná skupina zahrnuje 202 společností, skupina působí hlavně v zemědělství a potravinářství.

Hrubý provozní zisk firmy vzrostl na 14,6 miliardy z předloňských 10,3 miliardy korun. Hospodářský výsledek před zdaněním loni dosáhl 10,7 miliardy korun.

„Hlavním důvodem tohoto nárůstu je opětovné zlepšení hospodaření společností chemického sektoru. Naopak zhoršené výsledky zaznamenal sektor zabývající se zpracováním masa a výrobou masných výrobků,“ uvedla společnost. Růst tržeb podle Babišovy společnosti výrazně ovlivnily loňské akvizice Agrofertu. Na meziročním zvýšení obratu o takřka 28 procent se podílely téměř z jedné třetiny. Na zisku se ale podílely pouze nevýznamnou měrou.

Agrofert Holding loni pokračoval v expanzi, když koupil například masokombináty Procházka Holding a skupinu Zedníček či významného obchodníka s masem a živými zvířaty Animalco. Skupina loni také vstoupila do lesnictví koupí skupiny Wotan. Součástí holdingu se také staly Mlékárna Hlinsko a společnost Ethanol Energy. V rámci restrukturalizace naopak v uplynulém roce zaniklo 21 společností.

Skupina Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru a z hlediska tržeb druhou nejvýznamnější skupinou v chemickém průmyslu.

Do skupiny mimo jiné patří chemičky Precolor, Precheza, Deza, Fatra, Synthesia, Lovochemie, slovenská Duslo a německá SKW Piesteritz, dále desítky společností zabývajících se obchodem s komoditami, hnojivy, pesticidy, osivy či zemědělskou technikou a firmy zemědělské prvovýroby. Z potravinářských firem patří Agrofertu mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam a dvě maďarské pekáreny. Koncem dubna antimonopolní úřad Babišovi se závazky povolil koupi největších tuzemských pekáren United Bakeries.

Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů. Babiš nedávno vzbudil pozornost ostrou kritikou korupčního prostředí v Česku. Se svou protikorupční iniciativou Ano 2011 má ambice uspět v nadcházejících volbách do Senátu.