Babišův Preol loni utržil přes 7 miliard. Zisk mu ale klesl

Preol, továrna

Preol, továrna Zdroj: ctk

Za prodej metylesteru řepkového oleje (MEŘO) přidávaného do biopaliv, řepkového šrotu, oleje a glycerinu loni utržila společnost Preol ze skupiny Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše 7,15 miliardy korun. To je meziročně o pětinu více a nejvíce od otevření závodu na zpracování řepkového semene za 1,6 miliardy v roce 2009.

„Rok 2013 byl z pohledu obchodovaného množství produkce Preolu rekordní a navázal na zvýšení výrobní kapacity v minulém období,“ uvedl předseda představenstva Petr Cingr. Vedení firmy je s loňským rokem spokojeno, přestože čistý zisk Preolu klesl o dvě třetiny na 226 milionů korun. To je nejméně od roku 2010. Celý zisk plus 75 milionů z nerozděleného zisku předchozích let se Agrofert rozhodl vyplatit jako dividendu.

„Pro Preol byl rok 2013 rokem úspěšným, přestože společnosti čelila řadě složitých situací včetně červnové povodně,“ uvedl Cingr. Kvůli povodním Preol a sesterská Lovochemie dočasně zastavily výrobu, neboť Labe se ocitlo ve třetím povodňovém stupni.

Význam metylesteru řepkového oleje

Výroba metylesteru řepkového oleje se na tržbách z prodeje vlastních výrobků a služeb podílela téměř dvěma pětinami. Hned na druhém místě je prodej řepkového šrotu, který má nemalé komerční využití, neboť se využívá v živočišné výrobě jako krmivo.

Preol je jeden z největších tuzemských zpracovatelů řepky. Jen loni za prodej a export z velké části do zahraničí utržil 1,7 miliardy korun, což tvoří necelou čtvrtinu z tržeb za vlastní výrobky. Firma proto chystá investici ve výši tři sta milionů korun do nové linky, která z dosavadního takzvaného extrahovaného řepkového šrotu udělá extrudovaný šrot v lepší kvalitě.

Další nárůst tržeb si Preol slibuje od nové linky na výrobu jedlých olejů, kterou původně už chtěl spustit loni. „Zahájili jsme další etapu rozvoje společnosti, a to podpisem kontraktu na výstavbu rafinerie jedlých olejů, jejíž uvedení do provozu předpokládáme v roce 2015,“ dodal. Investice do linky by měla činit dalších 220 milionů korun.