Babišův Uniles dosáhl rekordních tržeb, firma vstoupila mezi lídry trhu

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: ctk

Vstup do lesnictví před třemi lety se miliardáři a nynějšímu ministru financí za hnutí ANO Andreji Babišovi příliš nepovedl. Obě firmy Uniles a Wotan Forest, které tehdy koupil, zápasily se ztrátou. Naděje na zlepšení přitom kvůli přísným tendrům státních Lesů ČR na pěstební a těžební práce postavených jen na ceně příliš velká nebyla.

Loni se ale situace v případě Unilesu výrazně zlepšila a na trhu vyrostl nový lídr. Tržby Unilesu totiž stouply více než dvojnásobně na 2,5 miliardy, čistý zisk více než trojnásobně na 32,6 milionu korun. V obou případech je to nejvíce v historii firmy založené v listopadu 1992 privatizací státního Lesního závodu Rumburk.

„Důvodem rekordní výše výnosů bylo získání většího počtu nových lesnických zakázek během roku 2013,“ uvedl předseda představenstva Libor Vaněček.

„Významným vlivem byl také růst tržních cen převážné většiny sortimentů dříví na trhu v České republice,“ dodal.
Na zisku se pak podílelo i saldo mezi čerpáním a tvorbou účetních rezerv a opravných položek. „I přes rekordní výši zisku zůstala ale zisková rentabilita výnosů společnosti nízká, a to z důvodu přetrvávající nízké rentability oboru lesnictví v Česku,“ poznamenal.

Hospodaření Unilesu v letech 2008 až 2013Hospodaření Unilesu v letech 2008 až 2013 | Vyrocni zpravy Uniless/E15

Hlavním byznysem, na který se firma soustředí, je lesnictví. V malé míře pak působí ještě v pěti dalších oborech, například v zemědělství, školkařství či zahradnických službách. Nárůst je ale způsoben výhradně hlavním předmětem podnikání, takže podíl ostatních činností silně klesl. Výrazný nárůst lesnických aktivit si mimo jiné vyžádal i rozšíření vrcholového managementu o nově zřízené funkce technického ředitele a tři divizní ředitele.

Pozici lídra si zřejmě firma udrží i v letošním roce. „Společnost by v roce 2014 měla mít srovnatelný obrat s rokem 2013, protože má nasmlouván podobný objem lesnických zakázek,“ míní Vaněček. Rentabilitu by mělo vylepšit i ukončení vlastní školkařské činnosti předané sesterskému Wotan Forestu. Ten ještě výsledky za loňský rok nezveřejnil.