Babišův Wotan bude lídrem v produkci sazenic

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: ctk

Ještě na jaře chtěl Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše koupit celý byznys zkrachovalé jedničky na lesnicko-dřevařském trhu, společnosti Less & Forest podnikatele Jana Mičánka. Z obchodu kvůli průtahům sice sešlo, nakonec ale Agrofert a pod něj patřící Wotan Forest získal alespoň část.

Ve čtvrtek podepsali zástupci dceřiné firmy Wotanu, společnosti Blata Obiloviny, smlouvu s insolvenční správkyní Less & Forest smlouvu o prodeji lesních školek z konkurzní podstaty Mičánkovy firmy.

„Získáním devíti školkařských středisek s produkcí osm až deset milionů kusů sazenic za rok se Wotan stal největším producentem sazenic lesních dřevin s tržním podílem zhruba 25 procent,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz. Cenu transakce neuvedl. Dosud Wotan Forest provozoval dvanáct lesních školek.

Babišova investice se začala vyplácet teprve loni

Babiš vstoupil do lesnicko-dřevařského byznysu před třemi lety, kdy koupil Wotan Forest a Uniles. Obě firmy ale tehdy zápasily se ztrátou a naděje na zlepšení přitom kvůli přísným tendrům státních Lesů ČR na pěstební a těžební práce postavených jen na ceně příliš velká nebyla.

Ztráta Wotan Forestu činila v roce 2011 celkem 163 milionů, předloni pak zhruba polovinu. Loni se ale již přehoupl do černých čísel a dosáhl zisku 12 milionů. Sesterský Uniles pak vydělal 33 milionů čistého.

Jedním z důvodů lepšího hospodaření Wotan Forestu byla přitom právě skutečnost, že od Unilesu loni převzal všechny jeho školkařské aktivity. Wotan naopak Unilesu předal tři své zakázky získané v tendrech státních Lesů ČR. Pro letošek Uniles plánuje stejný zisk jako loni, Wotan pak ještě o něco vyšší.