Banány zdražují, pěstitele trápí počasí i šíření banánového moru

cena exotiky stoupá. Hodnota světového obchodu s banány dosahuje podle odhadů OSN nyní kolem 36 miliard dolarů.

cena exotiky stoupá. Hodnota světového obchodu s banány dosahuje podle odhadů OSN nyní kolem 36 miliard dolarů. Zdroj: profimedia

Banány mohou propříště získat v Evropě trpkou pachuť. Jeden z nejoblíbenějších druhů tropického ovoce totiž v ceníku dvorních evropských dodavatelů podražil od ledna už zhruba o deset procent. Na vině je nejen počasí, ale i nová vlna banánového moru. Masivnějšímu růstu cen na starém kontinentu zatím brání, že dominantním pěstírnám banánů pro Evropu z Latinské Ameriky se existenční trable zatím vyhýbají.

Pěstitelé ale netají své obavy. Namísto v kostarickém San José tak dnes Mezinárodní kongres světových obchodníků s banány končí v americkém Miami. Banánoví byznysmeni změnili destinaci v předvečer setkání. Údajně proto, aby se tak předešlo riziku přenosu takzvané panamské nemoci z asijských plantáží na dosud nedotčenou kostarickou půdu.

„Banánový průmysl stojí před jednou z nejničivějších hrozeb v historii,“ uvedl Úřad OSN pro výživu a zemědělství. Choroba, jež před bezmála šesti desítkami let smetla ze světového trhu tehdejší dominantní odrůdu banánů Gros Michel, znovu udeřila.

Rychlost šíření nového kmene onemocnění banánů nazvaného Tropical Race 4 totiž nyní hrozí zničením odrůdy Cavendish. Ta je pro svou dopravní snášenlivost nejrozšířenějším druhem banánů na evropském trhu.

Vývoj cen (středoamerické a ekvádorské banány)Vývoj cen (středoamerické a ekvádorské banány) | E15

Onemocnění rostlin se už podle OSN rozšířilo z Asie přes Austrálii a Střední východ až do Afriky, nedotčeným ostrůvkem na mapě světového banánového byznysu tak zatím zůstávají právě země Latinské Ameriky. I ty se ale potýkají s problémy.

„Kolumbie trpí extrémním suchem, naopak kostarické plantáže trápí extrémní deště. Jediným spolehlivým exportérem je nyní Ekvádor, ten ale svou kapacitu už prakticky vyprodal,“ uvedl pro portál Fresh Plaza šéf ekvádorského exportéra banánů Exportaciones Durexporta Ad Wehlburg.

Jak se mohly vyvinout banány, když nemají žádné pecky?